Copiloot liet toestel bewust neerstorten

buitenland
136
26 mrt '15
De copiloot van de Airbus van Germanwings die dinsdag in de Franse Alpen neerstortte zat op dat moment alleen in de cockpit en heeft de fatale duikvlucht bewust ingezet.

Hij was tot het moment dat het toestel met 150 inzittenden te pletter sloeg bij bewustzijn. Dat valt volgens het Franse openbaar ministerie af te leiden uit geluidsopnamen die zijn vastgelegd op de cockpit voice recorder. Volgens Brice Robin, officier van justitie in Marseille, wilde de copiloot 'het vliegtuig vernietigen'. In eerste instantie was de copiloot, de 28-jarige Andreas Lubitz, beleefd, maar toen de gezagvoerder begon de landing voor te bespreken werd hij kortaf. 

Lubitz zei geen woord meer nadat de gezagvoerder de cockpit even had verlaten. Toen die terugkeerde weigerde hij de deur van de cockpit weer open te doen. Op de opnamen zijn alarmgeluiden te horen en slagen van iemand die de vergrendelde deur probeert open te beuken, maar in de cockpit 'heerste absolute stilte', zei de officier. Vlak voor de crash is ook het gegil van de passagiers te horen. De copiloot moet 'moedwillig' geweigerd hebben de deur te openen. 

Zijn ademhaling bleef tot op het laatst normaal. Robin zei dat de copiloot de Duitse nationaliteit had en nooit was aangemerkt als terrorist. Robin wilde niet ingaan op vragen over de religie van de copiloot. "Ik denk niet dat dat is waar we ons nu op zouden moeten richten." 

© Novum 2015
germanwings
airbus
frankrijk
duitsland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?