Saudi-Arabië valt sjiitische rebellen Jemen aan, Marokko ook van de partij

marokko
128
26 mrt '15
Saudi-Arabië is woensdag begonnen met luchtaanvallen op de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen. Het soennitische koninkrijk zegt 'alles wat nodig is' te zullen doen om de afgezette regering in het buurland te herstellen.

Voor de operatie zijn honderd gevechtsvliegtuigen en 150 duizend militairen gemobiliseerd, meldde het Saudische Al-Arabiya. Onder meer in de hoofdstad Sanaa werden doelwitten getroffen. Bij de internationale luchthaven in de stad werd een aantal huizen in de as gelegd. Volgens een tv-zender die banden heeft met de Houthi's kwamen achttien burgers om en raakten 24 mensen gewond. De Houthi's hebben hun aanhangers opgeroepen tot demonstraties in Sanaa. De Saudische ambassadeur in de Verenigde Staten kondigde de luchtaanvallen ongeveer een halfuur voor ze begonnen aan. 

Hij deed dat op een persconferentie in Washington. Ambassadeur Adel al-Jubeir zei dat zijn regering hierover nauw overleg had gevoerd met de Verenigde Staten en andere bondgenoten in de regio, maar dat de Amerikaanse strijdkrachten niet bij de aanvallen betrokken zijn. Het Witte Huis liet later weten dat de VS militaire steun en inlichtingen met de Saudiërs coördineren, maar niet rechtstreeks aan de aanvallen deelnemen. Mogelijk sluiten andere landen zich bij de Saudische acties aan. 

De Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Qatar en Bahrein lieten in een gezamenlijke verklaring met Saudi-Arabië weten dat zij zouden ingaan op een verzoek van de afgezette Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi 'om Jemen en zijn geliefde bevolking te beschermen tegen de agressie van de Houthi-milities die een werktuig waren en nog steeds zijn van buitenlandse krachten die zich blijven bemoeien met de veiligheid en stabiliteit van het broederlijke Jemen'. 

Oman, het zesde lid van de Golf Samenwerkingsraad (GCC) heeft de verklaring niet ondertekend. Egypte daarentegen heeft politieke en militaire steun toegezegd. Er is volgens een verklaring via het staatspersbureau overleg gaande met Saudi-Arabië en andere golfstaten om de eventuele deelname van Egyptische lucht-, zee- en landstrijdkrachten voor te bereiden. Marokko, Pakistan en Sudan maken ook deel uit van de coalitie, meldde het Saudi Press Agency. 

Arabische leiders komen in het weekeinde in het Egyptische Sharm el-Sheik bijeen. De bijeenkomst was al eerder gepland, maar staat nu voor een belangrijk deel in het teken van de ontwikkelingen in Jemen. Of de Jemenitische president Hadi aanwezig kan zijn, is nog ongewis. Saudi-Arabië en zijn bondgenoten in de Golf zien de sjiitische Houthi's als een verlengstuk van Iran. De afbrokkeling van de regering-Hadi is een belangrijke tegenslag voor de Amerikaanse strategie tegen de Jemenitische tak van Al-Qaida, die als de gevaarlijkste van de terreurorganisatie wordt beschouwd. 

Vorig weekeinde werden ongeveer honderd Amerikaanse militaire adviseurs teruggetrokken van een luchtmachtbasis van waaruit ze met drones een campagne voerden tegen Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQAP). Iran heeft de luchtaanvallen scherp veroordeeld. Een woordvoerster van het ministerie van buitenlandse zaken in Teheran zei dat militair ingrijpen de crisis in Jemen alleen maar zal verergeren. "Het enige effect van deze invasie zal zijn dat terrorisme en extremisme zich verder verspreiden in de regio." 

© Novum 2015
marokko
saoedi-arabië
jemen
houthi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?