Grootmeester die zich door Marokko liet inspireren maar Stedelijk Museum
Het Stedelijk Museum in Amsterdam vindt dat de ,,absolute grootmeester van de moderne kunst'' na ruim zestig jaar weer een grote tentoonstelling verdient in Nederland.
26 March 2015
lifestyle

Het museum pakt daarom vanaf vrijdag flink uit met meer dan honderd werken van de Franse kunstenaar Henri Matisse (1869-1954). Met schilderijen, knipsels, textiel, beelden en werken op papier toont het museum de artistieke ontwikkeling van de kunstenaar. Matisse kreeg veel bekendheid met zijn grote werken met kleurrijke knipsels, maar het Stedelijk wil ook laten zien wat hij deed voordat hij aan het eind van carrière de schilderskwast weg legde en de schaar pakte. ,,We proberen uit te leggen welke weg hij bewandelde vóór de knipsels'', verklaart Ceciel Stoutjesdijk, een van de vijf samenstellers van de tentoonstelling. 

De kunst van Matisse is daarom helemaal verweven met werken uit de collectie Stedelijk, om bezoekers te laten zien hoe de kunstenaar werd beïnvloed door collega's en hoe andere schilders inspiratie vonden in de stijl van Matisse. Zo hangt er het schilderij Gezicht op de Notre-Dame uit 1914, een van de meest abstracte werken van de Fransman dat de stijl van Mondriaan in zich heeft. ,,Matisse was niet letterlijk door Mondriaan geïnspireerd, maar het hing destijds in de lucht'', zegt Stoutjesdijk. ,

Marokko ,Beide kunstenaars woonden in Parijs.'' Veel werken van Matisse zijn ook geïnspireerd door de reizen die hij maakte naar landen als Marokko, Algerije en Tahiti. De kunstenaar was vaak ziek, maar dat is volgens Stoutjesdijk bijna niet te zien in zijn kunst. ,,Het zijn geen donkere werken. Zijn kunst kenmerkt zich door een zorgeloosheid en vrolijkheid.'' De expositie 

'De oase van Matisse' is de grootste van de Fransman ooit in Nederland en een van de omvangrijkste in de geschiedenis van het Stedelijk, dat zelf maar een paar werken van de kunstenaar bezit. Er zijn bruiklenen uit meer dan dertig collecties uit de hele wereld. Matisse is te zien tot en met 16 augustus. 

© Novum 2015
stedelijk museum
amsterdam
marokko
kunst
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi