Marokko wil dat Saudi-Arabië en Zweden vrede sluiten

marokko
37
26 mrt '15
Marokko heeft Zweden en Saudi-Arabië opgeroepen om de diplomatieke banden te herstellen zodat het onderling respect en de constructieve samenwerking weer volgens de oude manier voortgezet kan worden.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd in een speciaal uitgevaardigde verklaring. De oproep werd gedaan toen de Zweedse Ambassadeur op het hoofdkantoor van het ministerie in Rabat was. Dat Marokko niet helemaal neutraal is in deze zaak blijkt ook uit de verklaring. Marokko wees de Zweedse diplomaat onder meer op een verklaring van de Arabische Liga. Daarin staat dat de Zweedse uitspraken over de Saudische wet 'verre van correct' zijn. 

Marokko is het eens met deze kritiek en betuigde solidariteit met Saudi-Arabië. Marokko is van mening dat men respect moet hebben voor de religieuze, culturele en sociale eigenheid van het land en de bronnen waarop de wetgeving van Saudi-Arabië op is gebaseerd. Desondanks wil Marokko dat beide landen de ruzie bijleggen om de bilaterale samenwerking voort te zetten.
Zweden uitte zich de afgelopen weken meerdere malen negatief uit over het binnenlands beleid in Saudi-Arabië. Mensenrechtenschendingen zouden aan de orde van de dag zijn. Als voorbeeld noemde ze blogger Raif Badawi, die terechtstond voor opruiing en kritiek op de overheid. 

© Redactie 2015
marokko
saoedi-arabië
zweden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?