Saudi-Arabië gaat door met luchtaanvallen, Iran niet blij

buitenland
2
27 mrt '15
Saudi-Arabië heeft vrijdag luchtaanvallen uitgevoerd op de Jemenitische hoofdstad Sanaa en belangrijke militaire installaties die in handen van sjiitische rebellen zijn.

Het is de tweede dag op rij dat Saudi-Arabië aanvallen uitvoert in Jemen. Volgens het Jemenitische leger werd vrijdag ook Saada aangevallen, een bolwerk van de Houthi-rebellen in het noorden van Jemen. Ook werden legerbases aangevallen die onder bevel staan van militairen die trouw zijn aan ex-president Ali Abdullah Saleh. 

Legereenheden die trouw zijn aan Saleh vechten aan de zijde van de Houthi's. De afgelopen weken hebben de rebellen grote delen van Jemen veroverd. Het conflict in Jemen dreigt uit te groeien tot een regionaal conflict. Het toch al arme en chaotische Jemen lijkt een nieuw front te worden in de machtsstrijd tussen Saudi-Arabië en Iran. 

Iran Iran noemt de Saudi-Arabische luchtaanvallen op de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen een 'gevaarlijke stap' die de crisis alleen maar erger maakt. In de verklaring van het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken wordt gesproken van een 'invasie'. Sommige aanvallen hadden plaats in de hoofdstad Sanaa, die door de rebellen is ingenomen. 

President Abed Rabbo Mansour Hadi, eerder uit Sanaa gevlucht, vluchtte woensdag over zee uit Aden nadat de rebellen ook delen van deze zuidelijke havenstad hadden ingenomen. Hij is inmiddels in Saudi-Arabië aangekomen

© Novum 2015
saoedi-arabië
iran
sanaa
houthi
jemen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?