Stevige woorden tijdens top Arabische landen

buitenland
41
29 mrt '15
Egypte heeft zaterdag op een top van Arabische leiders in de badplaats Sharm el-Sheikh opgeroepen tot de vorming van een gezamenlijke Arabische strijdmacht.

De Arabische leiders waren bijeengekomen om te praten over de crisis in Jemen. Enkele dagen geleden is een coalitie van tien landen onder leiding van Saudi-Arabië in Jemen begonnen met het uitvoeren van luchtaanvallen op de door Iran gesteunde sjiitische rebellen en hun bondgenoten. Voorafgaand aan de bijeenkomst sprak de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi al met de Saudische koning Salman en de Jemenitische president Abdel Rabbo Mansour Hadi. 

De Jemenitische leider moest eerder deze week Jemen ontvluchten na een offensief van de rebellen in de havenstad Aden. El-Sissi sprak de regeringsleiders toe en noemde het 'onvermijdelijk' dat werd ingegrepen in Jemen, omdat een buitenlandse mogendheid zich bemoeide met het land. Hoewel hij niet met zoveel woorden zei, doelde de Egyptische president op Iran, dat zich zou bemoeien met Arabische landen. 

"Dit Arabische land heeft, zelfs in zijn donkerste dagen, niet eerder met een zo'n grote bedreiging van zijn bestaan en identiteit te maken gehad", zei El-Sissi. "Dit bedreigt onze nationale veiligheid en we kunnen de gevolgen voor de Arabische identiteit niet negeren." De luchtaanvallen in Jemen zijn gericht tegen de sjiitische Houthi-rebellen en worden uitgevoerd door een alliantie van soennitische landen. 

De Houthi's maken inmiddels de dienst uit in Jemen en de coalitie vreest dat dit het werk is van Iran dat probeert voet aan de grond te krijgen in het land. Iran en de Houthi's ontkennen echter dat Teheran de rebellenbeweging steunt. Hadi had felle kritiek op Iran en riep zijn achterban op om vreedzaam in protest te komen tegen de Houthi's. 

"Tegen de marionetten van Iran, tegen de speeltjes van Iran en tegen diegenen die dit steunen wil ik zeggen: jullie hebben Jemen verwoest met jullie politieke pubergedrag en het opstoken van binnenlandse en regionale crises." De Saudische koning zei dat de militaire interventie in Jemen wordt voortgezet totdat het land stabiel en veilig is. Dat kan wel eens maanden gaan duren en brengt het risico met zich mee dat Arabische landen en Iran met elkaar in een langgerekt conflict verzeild raken. 

Ali al-Emad van de politieke tak van de Houthi-beweging zei dat alles wat op de top werd gezegd niet als een verrassing kwam. Saudi-Arabië neemt volgens hem alle beslissingen zonder daar anderen in te kennen. "We wisten vanaf dag een dat we het op moesten nemen tegen regimes die bondgenoten van elkaar zijn, agenten of speeltjes van buitenlandse machten", aldus Al-Emad. 

"Jemen zal de wereld laten zien dat de zwakken aan het eind van het verhaal toch zegevieren." Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zei dat alleen onderhandelingen tot een langetermijnoplossing voor Jemen kunnen leiden. 

© Novum 2015
egypte
arabische wereld
sharm el sheikh
jemen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?