Hoogzwangere moslima in Frankrijk mishandeld om hoofddoek

buitenland
58
29 mrt '15
Een jonge moslima heeft aangifte gedaan wegens mishandeling in Toulouse. De vrouw werd afgelopen week aangevallen.

Dat meldt Le Monde op basis van berichtgeving van de politie. De mishandeling vond plaats toen de dertigjarige vrouw haar twee dochters naar school bracht. Ze kwam onderweg twee mannen tegen. 'Een van hen pakte haar beet en trok aan haar hoofddoek, terwijl hij haar beledigde. Hij gaf haar enkele harde klappen. Zijn vriend, die niet betrokken was bij het geweld, vroeg hem om te stoppen', zegt Mounir, de 33-jarige echtgenoot van het slachtoffer.

Tijdens de mishandeling zou hij ook leuzen hebben geroepen die duiden op een racistisch motief. Hij riep zinnen als 'Niet bij ons'. Naast het slaan werd de vrouw ook op de grond gesmeten. De mishandeling vond dinsdag plaats maar haalt nu de nationale berichtgeving. De vrouw werd opgenomen in het ziekenhuis en kreeg een dag later geruststellend nieuws. Haar baby mankeert niets. 

Racistisch geweld Volgens de politie wijst alles richting racistisch geweld. 'Er is geen reden om te twijfelen aan het verhaal', zei een politiebron. Men kijkt nu of er een compositietekening gemaakt kan worden van de dader. 

Onaanvaardbaar De minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, veroordeelde de mishandeling met grote vastberadenheid. 'De Departementale Directie van Openbare Veiligheid is actief op zoek naar de dader van deze onuitsprekelijke actie', aldus de minister. De overheid zet zich naar eigen zeggen vol in tegen anti-islamitisch geweld. 

Een politicus in Haute-Garonne, het gebied waar de mishandeling plaatsvond, weet zeker dat het om een anti-islamitische actie gaat. 'Zonder twijfel', zei Christophe Borgel. 'Frankrijk accepteert geen aanvallen vanwege de religie van een van haar burgers', voegt hij toe. Ook de secretaris van de Socialistische Partij, Jean-Christophe Cambadelis sprak soortgelijke woorden. 

Ook hij sprak over een racistische aanval. Cambadelis ziet het toenemend aantal islamofobe mishandelingen en stelt dat dit niet te tolereren is. 

Moslimraad Een woordvoerder van de regionale Raad van Moslims, Abdellatif Mellouki, heeft het nieuws ook gehoord. Hij vreest voor de stijging van dergelijke mishandelingen.

© Redactie 2015
moslima
islam
frankrijk
toulouse
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?