'Arabische landen vormen gezamenlijk leger'

buitenland
19
30 mrt '15
Leiders van de Arabische Liga hebben zondag in principe besloten tot de vorming van een gezamenlijke strijdmacht.

Een commissie onder toezicht van militaire chefs van staven gaat de opzet en werking van zo'n strijdmacht voorbereiden, waarna haar voorstellen over vier maanden ter goedkeuring moeten worden voorgelegd aan de Gezamenlijke Defensieraad van de Liga. "Dit is een belangrijk besluit, gelet op de ongekende onrust en bedreigingen die de Arabische wereld doormaakt", zei secretaris-generaal Nabil Elaraby. 

De gezamenlijke strijdmacht kan op verzoek van een lidstaat worden ingezet om een bedreiging van de nationale veiligheid het hoofd te bieden of om terroristische groepen te bestrijden. "De politieke wil bestaat om deze strijdmacht te vormen en niet zonder een duidelijk tijdsbestek", zei de Egyptische minister van buitenlandse zaken Sameh Shukri.

De strijdmacht moet volgens Egypte bestaan uit veertigduizend man elitetroepen, ondersteund door gevechtsvliegtuigen, oorlogsschepen en lichte pantservoertuigen. De leiding zou in de Egyptische hoofdstad Caïro of in de Saudische hoofdstad Riyad gevestigd moeten worden. Het is niet waarschijnlijk dat alle 22 lidstaten van de Arabische Liga zich bij de gezamenlijke strijdmacht zullen aansluiten. 

Het is sinds de Liga 65 jaar geleden een gezamenlijke defensieovereenkomst sloot nog nooit gelukt een degelijke strijdmacht op poten te zetten. Irak, dat een sjiitische regering heeft die nauw verbonden is met het niet-Arabische en sjiitische Iran, zegt al dat er meer tijd nodig is om de voorgestelde troepenmacht te bespreken. 

© Novum 2015
arabische wereld
arabische liga
nabil elaraby
defensie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?