Nieuwe bombardementen Arabische coalitie op Jemen

buitenland
75
30 mrt '15
De hoofdstad van Jemen is maandag opnieuw getroffen door luchtaanvallen.

De bombardementen, uitgevoerd door een Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië, zijn gericht op de sjiitische Houthi-rebellen, die in september Sanaa innamen en sindsdien grote delen van Jemen hebben veroverd. De gevechtsvliegtuigen namen militanten, straaljagers, luchtafweergeschut en raketinstallaties onder vuur. De bombardementen hebben het leven van de burgerbevolking in Sanaa inmiddels grondig ontregeld. 

Scholen houden hun deuren gesloten en burgers blijven binnen. Honderden mensen zijn de hoofdstad zelfs ontvlucht. De opmars van de Houthi's is de landen in de regio een doorn in het oog. Zij verdenken het sjiitische regime in Iran ervan de Houthi's te steunen om zijn invloed in de regio te vergroten. De luchtaanvallen van de Arabische coalitie, waar onder meer ook Egypte en Marokko bij betrokken zijn, begonnen vorige week. 

Afgelopen weekeinde besloot de Arabische Liga een pan-Arabische troepenmacht op te richten die kan worden ingezet bij conflicten in de regio. De Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi, die het land deze maand ontvluchtte, vroeg landen in de regio eerder al in te grijpen. Ondanks de luchtaanvallen in Sanaa zetten de Houthi's maandag hun offensief elders in het land voort, met steun van troepen die nog loyaal zijn aan ex-president Ali Abdullah Saleh. 

De rebellen namen de zuidelijke stad Aden, waar Hadi zat voordat hij het land ontvluchtte, met mortiergranaten onder vuur en vochten met lokale milities. De Houthi's en hun bondgenoten zijn Aden inmiddels tot dertig kilometer genaderd. 

© Novum 2015
jemen
arabische coalitie
aden
sanaa
houthi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?