Marokko doet mee met gezamenlijk Arabisch leger

marokko
51
31 mrt '15
In Sharm el-Sheikh heeft de Arabische Liga het plan voorgesteld om een Arabische troepenmacht op de been te brengen om in te grijpen wanneer nodig is.

Leden van de Liga zijn echter niet verplicht om mee te doen. Marokko heeft in ieder geval aangegeven van de partij te zijn. De interventiemacht telt onder meer 40.000 elite-militairen. Aankomende maand komen de landen die heil zien in deelname bijeenkomen om het plan verder te bespreken. Beslissingen zullen vervolgens getoetst worden door een speciale commissie. 

Marokko, Koeweit en Egypte vormen deze commissie. Nabil El Araby, secretaris-generaal van de Arabische Liga, wil dat de troepenmacht supersnel kan reageren bij een eventuele dreiging van bijvoorbeeld terroristische organisaties of rebellengroepen. In welke mate Marokko deelneemt moet later blijken.

Jemen Marokko doet ook al mee met de coalitie die door Saudi-Arabië is opgericht. Deze landen voeren luchtaanvallen uit op de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen. Daarmee wil de coalitie de democratie herstellen en de legitieme regering en president beschermen. Bovendien vreest men dat Iran nog meer invloed kan uitoefenen in de regio als Jemen in sjiitische handen valt.

© Redactie 2015
marokko
arabische liga
arabische wereld
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?