Boot met 700 vluchtelingen gekapseisd

buitenland
71
19 apr '15
Een boot met ruim zevenhonderd vluchtelingen is zondag gekapseisd in de Middellandse Zee. Dat gebeurde ten zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa.

De kustwacht is op zoek naar overlevenden. Tot nu toe zijn 24 slachtoffers geborgen, honderden anderen worden nog vermist. Het twintig meter lange vissersschip kapseisde toen een Portugees koopvaardijschip mensen van de boot probeerde te halen. 28 mensen konden worden opgepikt. Doordat alle opvarenden zo dicht mogelijk bij het reddingsschip gingen staan kapseisde hun eigen boot. 

Honderden mensen tuimelden in het water. De Italiaanse kustwacht gaat voorlopig door met de reddingsactie. Daarbij worden verschillende schepen en helikopters ingezet. Het precieze aantal opvarenden is nog onbekend. Daardoor is ook niet duidelijk hoeveel mensen er nog in het water zouden kunnen liggen. "Het is nog te vroeg om iets over de slachtoffers te zeggen", zei een woordvoerder van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. 

Het is niet de eerste keer dit jaar dat een boot met vluchtelingen kapseist. Vorige week verdronken vierhonderd mensen in een poging Libië te ontvluchten en Europa te bereiken. Dit jaar kwamen al zeker negenhonderd vluchtelingen om op de Middellandse Zee. Paus Franciscus riep zaterdag nog op om meer te doen om de stroom van bootvluchtelingen op te vangen. 

© Novum 2015
illegale immigratie
italië
lampedusa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?