Marokko houdt vol: haram relaties en eten in Ramadan blijven strafbaar

marokko
253
21 apr '15
De Marokkaanse minister van Justitie, Mustapha Ramid, heeft gisteren duidelijkheid gegeven over enkele bekritiseerde wetten.

Ramid benadrukte dat er geen wijzigingen komen in wetten met betrekking tot de strafbaarheid van haram seksuele relaties of met het eten in het openbaar tijdens de Ramadan. Beide daden zijn momenteel strafbaar in Marokko maar veel mensenrechtenorganisaties pleiten voor een afschaffing of wijziging van de wetten. 

Ramid hield in Rabat een symposium over nieuwe wetsontwerpen op het gebied van Strafrecht. Hij liet duidelijk weten dat hij nooit wetten zal veranderen als ze juist staan voor de kern van de gemeenschap en de islam. 

Niet vasten Een van de artikelen die bij sommige mensenrechtengroepen omstreden is gaat over het vasten. In Marokko is iedereen verplicht te vasten, tenzij daar een islamitisch gegronde reden voor is. Denk daarbij aan een kwakkelende gezondheid, jeugdigheid en menstruatieperiode. Eet iemand toch, en doet hij of dit in het openbaar, mag de rechter de overtreder bestraffen met een gevangenis van één tot zes maanden. Bovendien riskeert hij of zij een boete tussen de 2000 en 20000 dirham. 

Gesteund door westerse groepen hebben sommige Marokkaanse groepen in het verleden aangekondigd een picknick te houden tijdens de Ramadan. Daar zagen zij elke keer van af. 

Godslastering In artikel 219 van het nieuwe wetboek van Strafrecht staat dat iemand die zich schuldig maakt aan ondermijning of het beledigen van God en de profeten een gevangenisstraf van één tot vijf jaar kan verwachten. Op het vernielen of ontheiligen van religieuze teksten of gebedshuizen staat zes maanden tot twee jaar. De Marokkaanse wet maakt hierin geen onderscheid in welke religie of soort gebedshuis. 

Overspel Net als in de huidige wet zal ook in de nieuwe wet seksuele relaties buiten het huwelijk om strafbaar zijn. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal drie maanden en een boete van maximaal 20.000 dirham. De straf zal hoger uitvallen wanneer er sprake is van prostitutie.

Het spreekt voor zich dat voor niet islamitische burgers of toeristen andere regels gelden met betrekking tot bijvoorbeeld het vasten.

© Redactie 2015
marokko
mustapha ramid
huwelijk
ramadan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?