Schrijvers woedend over eerbetoon aan Charlie Hebdo

buitenland
26
28 apr '15
Onder leden van de internationale schrijversvereniging PEN is heibel ontstaan over plannen van de Amerikaanse afdeling om eer te betonen aan het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

Zes schrijvers, onder wie Michael Ondaatje en Peter Carey, hebben besloten het PEN-gala aan zich voorbij te laten gaan, omdat zij de beruchte Mohammed-cartoons van het Franse blad kwetsend vinden voor moslims. Salman Rushdie verwijt zijn collega's dat zij hierdoor intimidatie aanmoedigen. In een email aan Associated Press liet Rushdie weten dat PEN 'terecht' eer betoont aan de medewerkers van Charlie Hebdo, die in januari door extremisten in Parijs werden vermoord. 

Rushdie is voormalig president van het PEN American Center en moest zelf jarenlang onderduiken omdat hij met de dood werd bedreigd vanwege zijn roman 'De Duivelsverzen', die door de Iraanse ayatollah Ruhollah Khomeini als anti-moslim was bestempeld. "De kunstenaars van Charlie Hebdo werden in koelen bloede geëxecuteerd omdat ze satirische cartoons hadden getekend, wat een volkomen wettige bezigheid is. Het is terecht dat PEN hun offer eert en de moord op hen veroordeelt", schreef Rushdie. 

"De kwestie heeft niets van doen met een onderdrukte of onbevoorrechte minderheid. Zij heeft alles van doen met de strijd tegen de fanatieke islam, die zeer georganiseerd is, goed gefinancierd en die ons allemaal, moslims zowel als niet-moslims, bang wil laten zwijgen. De zes schrijvers hebben zichzelf tot de fellow travelers van dat project gemaakt. Een zeer, zeer slechte stap." 

Francine Prose, ook een voormalig PEN-president en een van de schrijvers die tegen toekenning van de Free Expression Courage Award aan Charlie Hebdo zijn, toonde zich in een reactie op Facebook 'onthutst dat de doorgaans verstandige en intelligente Salman Rushdie ons 'fellow travelers' noemt die islamistisch jihadisme aanmoedigen'. 

"Ik hoop echt dat het publiek bij het PEN-gala ook sommige van de grovere en meer racistische cartoons te zien krijgt die CH publiceert, zodat ze weten waar ze voor applaudiseren en eer aan betonen", voegde Prose eraan toe. 

© Novum 2015
pen
charlie hebdo
michael ondaatje
peter carey
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?