Yassine weggestuurd bij doen aangifte wegens discriminatie

algemeen
77
30 apr '15
Yassine M. twijfelde nog even over aangifte doen maar besloot dit toch te doen nadat een woordvoerder van S5 een opmerkelijke uitleg gaf.

De 26-jarige M.  solliciteerde bij logistiekbedrijf S5 maar werd daar geweigerd. Toen hij onder een andere naam - maar met dezelfde motivatie en CV - solliciteerde (Stefan) kreeg hij direct een uitnodiging. Stefan had zelfs een jaar minder ervaring. S5 was niet bereikbaar voor commentaar maar via een woordvoerder kwam er na landelijke aandacht toch uitleg. Volgens hem is er absoluut geen sprake van discriminatie. Yassine is geweigerd omdat er 'onregelmatigheden' waren in de werkervaring. 'Onzin', zegt de sollicitant. 

Onbegrijpelijk Tegen Marokko.nl geeft hij wederom uitleg. 'Onbegrijpelijk dat ze het op deze manier spelen. Als er onregelmatigheden te zien waren, weiger mij dan op basis van deze zogenaamde onregelmatigheden. Dat hebben ze nooit gedaan, ze zeiden altijd dat ik niet voldoe aan hun eisen. Nu de pers er aandacht voor heeft is er ineens sprake van een hele andere weigerreden.' Yassine zegt alle mailtjes te hebben waaruit blijkt dat zij deze bewering nooit gecommuniceerd hebben naar hem toe. 

Door de uitleg van S5 voelt hij zich gesterkt er een juridische zaak van te maken. 'Eerst behandelen ze je op een smerige manier, vervolgens beweren ze dat ik gelogen heb over details in mijn CV. Dit heeft mij er wel toe bewogen aangifte te doen. S5 beweerde dat ik allang een advocaat in de arm heb genomen, maar daar is wederom niets van waar.' 

Aangifte Ahmed Marcouch en minister Lodewijk Asscher lieten tegenover onze redactie weten dat ze Yassine zeker aanraden om aangifte te doen. Inmiddels heeft Yassine hier ook een poging toe gedaan. 'Donderdagmiddag meldde ik me bij politiebureau Zwijndrecht om mijn aangifte te laten opnemen. Ik heb de situatie uitgelegd en tot mijn grote verbazing reageerde de agente aan de balie niet zoals verwacht.' 

Zij brieste Yassine namelijk toe dat hij 'dingen uitlokt' en dat ze daarom de aangifte niet wil opnemen. 'Daarna ging de deur weer open en kon ik vertrekken. Ik heb nog gezegd dat ik de aangifte op aanraden van Marcouch en Asscher doe en dat zij van de zaak afweten, maar dat deerde haar niet', zegt een teleurgestelde Yassine. Momenteel denkt hij na over aangifte bij een ander bureau. 

Een woordvoerder van Asscher laat op zijn beurt in een reactie aan onze redactie weten dat aangiftes in principe altijd opgenomen moeten worden. 'Zeker als het gaat om aangifte wegens discriminatie.' Hij vond het dan ook een vreemde zaak dat politiebureau Zwijndrecht dit weigerde. 

© Redactie 2015
yassine
rotterdam
s5
discriminatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?