Toch Marokkaanse vlag bij dodenherdenking in Utrechtse wijk

marokko
31
5 mei '15
Ondanks een onsmakelijke campagne van sommige media en politici hing de Marokkaanse vlag gisteravond 'gewoon' halfstok in de Utrechtse wijk Hoograven.

Plaatselijke PVV-politici en extreemrechtse media vroegen burgemeester Jan van Zanen om een stokje te steken voor het halfstok hangen van de Marokkaanse vlag. Het organiserend comité in de wijk werkt samen met Marokkaans-Nederlandse wijkbewoners elk jaar aan een gezamenlijke dodenherdenking. Samen wandelen ze dan naar de vrijheidsboom waar enkele vlaggen halfstok worden gehangen.

Dit tot grote woede van sommige partijen. Zij stellen dat alleen de Nederlandse gesneuvelden herdacht mogen worden. Bovendien ontkennen ze dat er Marokkaanse soldaten bijgedragen hebben aan de bevrijding van West-Europa. Een simpele greep in geschiedenisboeken wijst er echter op dat Marokkaanse soldaten veelal onder de Franse vlag vochten. 

Vorig jaar ontstond dezelfde ophef. Toen liet de voorzitter van Marokkaanse kant weten niets van de ophef te snappen. 'Het is jammer dat er mensen in Nederland zijn die nog moeite hebben met het erkennen van de geschiedenis. In Zwitserland, Oostenrijk, België en Frankrijk zijn ze wat dit betreft veel verder. Daar is meer aandacht en erkenning voor de Marokkaanse geallieerden.'

Geschiedenis Ook wees hij op andere dingen die Marokko heeft gedaan ter bescherming van joden. 'Toen Hitler koning Mohammed V om uitlevering van Marokkaanse joden vroeg reageerde hij woedend. Hij liet hem weten dat moslims, christenen en joden in Marokko net als zijn kinderen zijn en dat hij hen nooit zal uitleveren. Bovendien vluchtten veel joden naar speciale vluchtelingenkampen in het noorden van Marokko.' 

Na de bevrijding spraken onder meer de VS, Rusland en de Britten hun waardering uit over de Marokkaanse inzet. 

© Redactie 2015
marokko
dodenherdenking
hoograven
utrecht
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?