Spanjaarden kochten bijna nier van Marokkaanse migrant

marokko
1
19 mei '15
De Spaanse politie heeft vijf mensen opgepakt omdat ze voor zesduizend euro een nier wilden kopen van een Marokkaanse migrant.

Dat meldt AFP. Het zou gaan om een Servische bende die bekend stond om inbraken in Spanje en Duitsland. Tijdens medische tests kreeg de Marokkaan van middelbare leeftijd spijt en wilde afzien van de deal. De bende nam daar geen genoegen mee, ontvoerden hem en dreigden een einde te maken aan zijn leven als hij de deal afblaast. De bendeleider was persoonlijk op zoek naar een nier voor zijn zieke zoon. 

Die lijdt aan een nierziekte. Toen de zaak aan het licht kwam arresteerde de Spaanse politie de bendeleider, zijn zoon en drie anderen voor de illegale orgaanhandel. De Spaanse nationale transplantatieorganisatie alarmeerde de politie over de zaak. Naast illegale orgaanhandel staan ze ook terecht voor het werven van kinderen die bij rijkelui moesten inbreken om kostbaarheden te stelen. 

WHO schat dat zo'n 10.000 transplantaties op wereldwijde schaal op illegale wijze plaatsvinden. De illegale sector genereert jaarlijks 1,2 miljard dollar.

© Redactie 2015
marokko
spanje
niertransplantatie
nier
illegale handel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?