Honderden Rohingya eindelijk van zee gered

buitenland
7
20 mei '15
Enkele tientallen Indonesische vissers hebben woensdag meer dan 430 migranten van zee gered en veilig aan land gebracht.

Dat heeft Herman Sulaiman van de reddingsdiensten in Atjeh gezegd. De migranten zwierven al maanden op zee rond. "Ze vertoonden uitdrogingsverschijnselen, waren zwak en sommigen zelfs stervend", zei Khairul Nove hoofd van de reddingsdiensten in Langsa op Atjeh. Een van de vluchtelingen zei dat het schip waarop hij zat motorproblemen kreeg. De kapitein was er vandoor gegaan en de boot met vluchtelingen zwierf vier maanden op zee rond voordat ze werden gevonden door de vissers. 

"We hadden geen eten meer, we wilden naar Maleisië maar daar werden we geweigerd." Veel van de migranten ontvluchten de armoede, vervolging en constante aanvallen van boeddhisten in Myanmar en Bangladesh. De Indonesische minister van buitenlandse zaken, Retno Marsudi, zei dinsdag dat zijn land 'al meer heeft gedaan dan het zou moeten doen' voor de honderden Rohingya's en Bengalezen die door mensensmokkelaars de zee op worden gestuurd. 

"Deze ongeregelde migratie is niet het probleem van een of twee landen. Het is een regionaal probleem dat ook op andere plaatsen speelt. Het is een wereldwijd probleem", aldus Marsudi. Indonesië, Thailand en Maleisië hebben een spoedoverleg gehouden. Ook vertegenwoordigers van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) waren daarbij aanwezig. 

Afgesproken is dat er tijdelijk onderdak wordt geboden aan de duizenden migranten, mits de internationale gemeenschap binnen een jaar het proces van repatriëring en hervestiging afrondt. 

© Novum 2015
rohingya
myanmar
indonesië
bootvluchtelingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?