Daesh heeft antieke stad Palmyra in handen

buitenland
8
21 mei '15
De antieke stad Palmyra in Syrië is woensdag in handen gevallen van de groep Daesh

De verovering is een gevoelig verlies voor het Syrische regeringsleger, niet alleen vanwege de culturele betekenis, maar ook omdat Palmyra en de naastgelegen moderne stad Tadmur aan de weg liggen tussen Damascus en de kust in het zuiden en zuidwesten van het land en de betwiste stad Deir el-Zour in het oosten. In de omgeving liggen ook belangrijke gas- en olievelden. De Syrische staatstelevisie bevestigde dat regeringstroepen Palmyra hebben opgegeven. Beibares Tellawi, een activist in de provincie Homs, zei dat Daesh-strijders de gevangenis in Tadmur hadden bereikt, een beruchte plek waar in de loop der jaren duizenden Syrische dissidenten gevangen zijn gehouden en zijn gemarteld. 

Bij Palmyra ligt ook een archeologische vindplaats, die woensdagavond in handen viel van Daesh. Gevreesd wordt dat die zal worden vernietigd, zoals Daesh ook bij andere archeologisch belangrijke plekken heeft gedaan. Honderden beelden en andere kunstvoorwerpen zijn uit voorzorg weggehaald en naar veilige plekken in Damascus overgebracht, maar gevreesd wordt dat de tempels en zuilen die niet te verplaatsen waren ten prooi zullen vallen aan de beeldenstorm van Daesh. De afgelopen dagen werden niet alleen eeuwenoude kunstschatten uit Palmyra gehaald, maar ook zo'n 1300 burgers geëvacueerd. 

Meer inwoners ontvluchtten de stad donderdag. De stad telt in totaal zo'n 65 duizend inwoners. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat zich voor zijn informatie baseert op lokale activisten, schat dat de strijd om Palmyra de afgelopen week aan 462 mensen het leven heeft gekost, onder wie 241 militairen en honderdvijftig Daesh-strijders. De overige slachtoffers waren burgers. De inname van Palmyra is een tweede belangrijk succes voor Daesh in korte tijd, na de verovering van Ramadi eerder deze week in Irak. 

Het toont aan dat de extremisten op verschillende fronten tegelijk kunnen aanvallen en nog lang niet in de touwen hangen, zoals na het verlies van de Iraakse stad Tikrit werd gezegd. In Irak werd de opmars van Daesh nog afgeremd door luchtaanvallen onder leiding van de Verenigde Staten. In Syrië voert de coalitie alleen aanvallen uit in gebieden die niet onder controle van de Syrische regering zijn, om niet de schijn te wekken dat zij president Bashar Assad helpt.

Oudheidheidkundige en oppositiefiguur Amr Al-Azm wees deze week op de 'misselijkmakende paradox' dat activisten tegen Assad nu een beroep op de coalitie moeten doen om de troepen van Assad te steunen, om het werelderfgoed van Palmyra te beschermen. 

© Novum 2015
palmyra
syrië
daesh
isis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?