Daesh claimt aanslag op sjiitische moskee in Saudi-Arabië

buitenland
82
23 mei '15
De extremistische beweging Daesh heeft vrijdagavond in een radio-uitzending de verantwoordelijkheid voor de zelfmoordaanslag op een sjiitische moskee in Saudi-Arabië opgeëist.

Daesh waarschuwde dat er 'zwarte dagen' zullen volgen voor sjiieten en dat alle sjiieten worden verdreven van het Arabisch Schiereiland. Bij de aanslag van vrijdag kwamen 21 mensen om het leven en raakten tientallen gewond. De moskee staat in Qatif, in het oosten van het land, en gelovigen waren er bijeengekomen om de geboorte van een heilige te vieren.

Vrijdagavond werd op radiozender Al-Bayan een verklaring van Daesh voorgelezen, waarin de verantwoordelijkheid werd opgeëist. De verklaring verscheen zaterdag op websites van extremisten. De zelfmoordterrorist die de aanslag pleegde is volgens de verklaring de Saudische Abu Amer al-Nadji. 

Hij zou deel hebben uitgemaakt van een nieuwe tak van Daesh in de 'provincie Najd', waarmee wordt verwezen naar de historische regio op het Arabische schiereiland, waar ook de Saudische hoofdstad Riyad ligt. Daesh is berucht om zijn aanslagen op sjiieten. In de Jemenitische hoofdstad Sanaa werd een sjiitsche moskee aangevallen. 

Bij die aanval vonden meer dan 130 mensen de dood. In november werd ook al eens een moskee in Saudi-Arabië aangevallen. Toen kwamen acht mensen om het leven. 

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Novum 2015
daesh
isis
saoedi-arabië
sjiieten
qatif
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?