Maanden cel voor ex-premier Israël

buitenland
3
26 mei '15
De Israëlische ex-premier Ehud Olmert is maandag tot acht maanden cel veroordeeld wegens het aannemen van geld van een Amerikaanse zakenman toen hij burgemeester en minister was.

Olmert werd in maart al schuldig bevonden. Naast de celstraf kreeg hij ook nog acht maanden voorwaardelijk en een boete van omgerekend ruim 22 duizend euro. Olmerts advocaat liet weten 'zeer teleurgesteld' te zijn in het vonnis en in beroep te gaan bij het hooggerechtshof. Daar heeft de advocaat 45 dagen de tijd voor gekregen. Het beroep betekent dat Olmert voorlopig op vrije voeten blijft. 

De zaak stamt uit de tijd voor Olmerts premierschap, toen hij burgemeester van Jeruzalem en later minister was. In eerste instantie ging de ex-premier vrijuit, maar Shula Zaken, een vertrouweling van de ex-premier, besloot later een getuigenis af te leggen. Dit leidde tot een nieuwe rechtszaak. De vertrouweling droeg geluidsopnames over aan de autoriteiten waarin Olmert met haar sprak over de ontvangst van het geld. 

De rechters oordeelden dat Olmert de ontvangst van het geld verhulde en het geld voor persoonlijke doeleinden gebruikte. Een assistent van Olmert hield het geld verborgen in een kluis en een deel ervan ging naar Zaken, volgens de rechters in ruil voor haar loyaliteit. De rechters spraken van 'ernstige belangenverstrengeling'. 

Recidivist Het is overigens niet de eerste veroordeling voor Olmert. In maart vorig jaar werd hij veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen in een vastgoedschandaal. Olmert kreeg zes jaar cel, maar ging in beroep. Zolang het beroep loopt hoeft hij niet de gevangenis in. 

Vrede Toen Olmert in 2009 aftrad waren Israël en de Palestijnen al meer dan een jaar aan het onderhandelen over een permanente oplossing voor hun conflict. Volgens Olmert was een vredesdeal nabij, waarbij de Palestijnen 95 procent van de Westelijke Jordaanoever zouden krijgen. 

Oost-Jeruzalem, dat door de Palestijnen wordt gezien als de hoofdstad van hun toekomstige staat, zou in Olmerts voorstel onder het gezag van een internationaal erkend bestuur komen te staan. De Palestijnen erkennen dat er voortgang was geboekt in de gesprekken, maar noemen Olmerts omschrijving van de onderhandelingen overdreven optimistisch. 

© Novum 2015
ehud olmert
zionisten
corrupt
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?