Vooral Marokkaanse Daesh-strijders gaan dood

marokko
73
29 mei '15
De Daesh heeft tientallen nationaliteiten binnen de gelederen maar vooral Marokkanen en Tunesiërs moeten het ontgelden.

Volgens Akhbar Al Yaoum gaan aan de zijde van Daesh vooral Marokkanen en Tunesiërs dood. Abu Jaled al-Yazraui, een hooggeplaatste Daesh-lid, bevestigde dat deze twee nationaliteiten de meeste doden kennen. Daarna komen de Tsjetsjenen en Russen. De bron voegde eraan toe dat ongeveer 100 Marokkanen van Daesh zijn overleden in Syrië en Irak. Een groot aantal kwam te overlijden tijdens gevechten met Koerden in de Syrische stad Kobani. 

Naast gedood worden door het Iraaks leger, rivaliserende milities en de coalitie onder leiding van de VS kwamen ook veel Marokkanen om door zelfmoordaanslagen te plegen. Jaled Chakraoui, een Marokkaans jihadspecialist, sprak met de krant.

Volgens hem proberen strijders van Daesh hun zwakheid op het gebied van ideologie te compenseren met extreme wreedheid tijdens de strijd. Hij voegde eraan toe dat etnische rivaliteit wel degelijk een rol speelt bij Daesh. 

Volgens recente statistieken vechten meer dan 1300 Marokkanen in de gelederen van rebellengroeperingen. In totaal zijn 246 van hen in Syrië gedood, terwijl er in Irak 40 omkwamen. De bovengenoemde honderd dode strijders betreffen alleen rebellen van Daesh. 

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Redactie 2015
marokko
tunesië
daesh
isis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?