Sit-in om vrouwen Marokkaanse vrouwn te steunen na arrestatie om rokken

marokko
60
29 jun '15
Gisteren werd in Casablanca een sit-in gehouden om twee jonge vrouwen te steunen die werden gearresteerd wegens 'grove onfatsoenlijkheid'.

De vrouwen werden op 16 juni gearresteerd bij een markt in Inezgane. Hun kleding zou ongepast en onfatsoenlijk zijn. De vrouwen van 23 en 29 jaar kwamen voor de officier van justitie en worden beschuldigd van 'grove onfatsoenlijkheid' en moeten zich op 6 juli verantwoorden voor de rechter. Een aantal politieke figuren, rechtenactivisten en burgers verzamelden zich in Casablanca om de vrouwen te steunen. 

De demonstranten stellen dat het proces een aanval op de persoonlijke vrijheden is en zelfs als 'geweld tegen vrouwen' gezien kan worden. Ook doen ze een beroep op de overheden om ervoor te zorgen dat vrijheden van vrouwen worden gerespecteerd. Eerder werd een online petitie gelanceerd om handtekeningen in te zamelen. Meer dan 14.000 mensen tekenden inmiddels. 

Wet Het proces rijt opnieuw een open wond open. Aan de ene kant beroepen tegenstanders zich op individuele vrijheden, terwijl aan de andere kant 'openbare obsceniteit' en onfatsoenlijke vertoningen bij wet strafbaar zijn. Dat staat in artikel 483 van het Marokkaans wetboek van Strafrecht. Iemand die zich hier schuldig aan maakt kan tussen een maand en twee jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen.

© Redactie 2015
marokko
casablanca
agadir
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?