Mitch dood door politiegeweld, vijf agenten verdacht

algemeen
55
1 jul '15
Het overlijden van de Arubaanse Mitch Henriquez is zeer waarschijnlijk het gevolg van het politieoptreden bij zijn arrestatie.

Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt. Vijf agenten worden verdacht en zijn op non-actief gezet. Henriquez werd zaterdagavond aangehouden bij een muziekfestival in Den Haag omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen droeg. Getuigen bevestigen echter dat hij dit absoluut niet geroepen heeft. Hij overleed een dag later, zeer waarschijnlijk door zuurstoftekort, blijkt uit de eerste resultaten van het sectierapport. 

Dat komt hoogstwaarschijnlijk door het optreden van de politie bij de arrestatie. Voor de dood van Henriquez zijn tijdens de sectie geen andere verklaringen gevonden. Volgens hoofdofficier Kitty Nooy is vooralsnog niet gebleken dat Henriquez overmatig drugs of alcohol gebruikt zou hebben.

Onderzoek De familie van Henriquez is woensdag geïnformeerd over de uitkomsten van de sectie en het vervolg van het onderzoek. Nooy, de Haagse politiechef Paul van Musscher en burgemeester Jozias van Aartsen betuigden tijdens een persconferentie hun medeleven. 

De Rijksrecherche gaat verder met het onderzoek, met name het horen van getuigen en het bekijken van filmpjes van het incident. De betrokken politiemensen zullen gehoord worden als verdachte.

Duidelijkheid In de Haagse Schilderswijk braken in de nacht van maandag op dinsdag rellen uit na een protesttocht tegen het politieoptreden. Ook in de nacht van dinsdag op woensdag was het onrustig. In eerste instantie meldde het OM dat Henriquez onderweg naar het politiebureau onwel was geworden, maar later liet het OM weten dat dit niet vaststaat omdat op beelden van de aanhouding te zien is dat er ook al iets met Henriquez aan de hand lijkt op het moment dat agenten hem nog moeten afvoeren.

Volgens Nooy is het eerste (leugenachtige) bericht naar buiten gebracht op basis van summiere informatie. ,,Dat brengt risico's met zich mee. Duidelijkheid in een heel vroeg stadium betekent afgaan op heel summiere informatie.''

© ANP 2015
mitch henriquez
aruba
politiegeweld
moord
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?