Rutte erkent: verkiezingsbelofte gebroken

economie
132
13 jul '15
Premier Mark Rutte erkent dat hij zich niet aan zijn verkiezingsbelofte houdt als het reddingsprogramma voor Griekenland doorgaat.

Hij had beloofd dat er geen geld meer naar de Grieken zou gaan. "In de kern lever ik mijn verkiezingsbelofte in", zei Rutte maandag na een speciale eurotop in Brussel waar de noodlijdende Grieken onderhandelingen over een pakket maatregelen van ruim 80 miljard euro zijn beloofd."Als dit doorgaat, als dat programma er komt, dan kan ik die verkiezingsbelofte niet houden", zei Rutte. 

"Want dan gaat er extra geld naar Griekenland. Zo simpel is het", erkende de premier, die het een "slechte zaak" vond dat hij zijn belofte moet breken. Rutte had het over verzachtende omstandigheden: zo zal het de Nederlandse begroting niet raken en er hoeft niet bezuinigd te worden. Het Nederlandse geld zit al in het Europees reddingsfonds ESM, dat de Grieken zou kunnen gaan helpen. 

Bovendien had "niemand kunnen vermoeden en ik heb dat niet kunnen voorzien, dat de Griekse politieke omstandigheden zo dramatisch zouden wijzigen", zei Rutte. Rutte had het over "een verschrikkelijk grote som geld" die de Grieken nodig hebben. De eurolanden zullen werken om het totaalbedrag naar beneden te krijgen, zei hij.

© ANP 2015
griekenland
mark rutte
verkiezingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?