Crimineel Ali Benhadi tijdens vlucht naar Marokko gepakt

marokko
39
27 jul '15
De Amsterdamse crimineel Ali Benhadi (23) is zondag aangehouden in de Zuid-Spaanse havenplaats Algeciras. Dat heeft de politie maandag gemeld.

De politie maakte sinds 14 juli jacht op de als vuurwapengevaarlijk betitelde Benhadi. Hij ontsnapte toen uit de psychiatrische instelling Altrecht in Den Dolder. Benhadi stond internationaal gesignaleerd. Met behulp van vingerafdrukken is zijn identiteit in Spanje vastgesteld. Vanuit Algeciras waar hij 's nachts werd aangehouden, gaan boten naar Tanger in Marokko. Het Openbaar Ministerie vraagt aan Spanje om Benhadi over te leveren aan Nederland.

Popeye
Benhadi had een celstraf gekregen van drie jaar voor geweld en wapenbezit. Hij zat die straf voor zijn tijdelijke overplaatsing naar de instelling in Den Dolder uit in de gevangenis in Zwolle. Benhadi is de broer van Anouar 'Popeye' B. (34) die dit jaar levenslang kreeg voor zijn rol bij de zeer gewelddadige dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012.

Overdreven
Ali Benhadi zou over vier maanden op vrije voeten komen, maar dat lijkt hij nu te hebben verspeeld. Hierdoor komt Benhadi waarschijnlijk pas in november 2016 vrij. Vorige week deed de politie invallen in Amsterdam-West in de zoektocht naar Benhadi, maar hij werd toen niet gevonden. Zijn advocaat Peter Plasman liet vrijdag weten dat Benhadi bereid was zich bij de politie te melden, maar dat de strafverzwaring een 'drempel' voor zijn cliënt was om dat te doen.

Plasman liet ook weten het van Benhadi geschetste beeld overdreven te vinden. "Hij is afgeschilderd als geestesgestoord en levensgevaarlijk. En dat terwijl hij in een vrijwel open inrichting zat en over vier maanden zou vrijkomen. Bovendien had hij al eerder kunnen ontsnappen tijdens een ritje op een mountainbike." Privéredenen spelen volgens Plasman een rol bij de ontsnapping.

© ANP 2015
marokko
ali benhadi
algeciras
tanger
den dolder
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?