Vrouwen met hoofddoek niet welkom bij Egyptische restaurants en hotels

buitenland
98
28 jul '15
Veel Egyptische resorts en restaurants hebben een 'hijab-vrij' beleid in het leven geroepen waardoor vrouwen met hoofddoeken keihard worden geweigerd.

In een land waar 90% van de bevolking moslim is kan je dergelijke besluiten opmerkelijk noemen. Het verbod is vooral ingesteld in populaire luxeresorts en restaurants die vaak bezocht worden door buitenlanders in steden als Sharm el Sheikh en Hurghada. De 26-jarige Sally Nashaat is moeder van twee meisjes en doet tegenover Al Arabiya News haar verhaal nadat ze werd geweigerd een resort te betreden. 

Medewerkers van het vijfsterren-resort gaven zonder schaamte toe dat vrouwen met hoofddoekjes niet naar binnen mogen. Ze maakte dat moment deel uit van een groep vrienden, die allemaal naar binnen konden. 'Ik kon wel huilen', zegt Nashaat. Voor haar voelde het als een vernedering om in eigen land zoiets te horen. 'Niemand heeft het recht om mij de toegang te weigeren. Dit heb ik nog nooit meegemaakt, zelfs niet in de Verenigde Staten', voegt ze toe. 

Vragen Egyptenaren vragen zich af waarom een dergelijk verbod steeds populairder aan het worden is in een land dat bekend stond om tolerantie. Sterker nog: tot al-Sissi de macht greep was Egypte een gerespecteerd land dat de grootste islamitische geleerden voortbracht. Op de vraag of een dergelijk verbod wel rechtmatig is reageerde de Egyptische minister van Toerisme, Rasha Azaiza, dat haar ministerie geen instructies of beslissingen heeft genomen in dergelijke situaties. 

Wel moedigt ze mensen aan klachten in te dienen tegen resorts en restaurants die vrouwen op basis van hun hoofddoek weigeren. Hoewel de Egyptische grondwet voorziet in straffen voor discriminatie op basis van geslacht of godsdienst denken de ondernemers dat particuliere bedrijven hun eigen regels bepalen. Steun voor dit principe kwam er uit onverwachte hoek. 

Mervat Tallawy is het hoofd van de Egyptische vrouwenraad en zei dat de Egyptische wet niet spreekt over dergelijke kwesties. Ze is van mening dat de hijab-vrije restaurants en resorts niet discriminerend zijn en dat particuliere bedrijven het recht hebben om eigen dresscodes in te voeren.

© Redactie 2015
egypte
islam
discriminatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?