Troonsdag in Marokko: koning neemt het op voor Marokkanen in buitenland

marokko
103
30 jul '15
Vandaag viert Marokko de troonsbestijging van koning Mohammed VI. Zoals gewoonlijk gaat het feest gepaard met een zeer serieuze speech van de koning.

De koning heeft zich tijdens de toespraak vandaag uitgesproken over de vertegenwoordiging van Marokkanen in het buitenland. Die kan volgens hem veel beter. Mohammed VI pleit dan ook voor vertegenwoordiging van deze groep Marokkanen in de politiek en de overheid. 'Ik roep de verantwoordelijken op om de vertegenwoordiging in overheidsorganen te verhogen', verwees hij naar het belang van buitenlandse Marokkanen op de Dag van de Troon. 

De koning benadrukte ook de noodzaak voor een strategie om immigratieproblemen meer het hoofd te kunnen bieden. Hij wees vervolgens op het belang om de efficiëntie van staatsorganen te verhogen om zo beter de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland te dienen. 

Als het aan Mohammed VI ligt komt er snel een speciale raad voor de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland.

Arme Marokkanen De 'Koning van het volk' zou de koning van het volk niet zijn als hij zich niet zou uitspreken over minderbedeelde Marokkanen. Hij zei in de toespraak dat de ontberingen en armoede, doorstaan door miljoenen Marokkanen in afgelegen gebieden, hem verdrietig maken. Hij riep de regeringen op om dubbel zoveel inspanningen te leveren om dit deel van de bevolking fatsoenlijke leefomstandigheden te geven. 

Hij merkte op dat alles wat bereikt is, en dat het niet uitmaakt hoe belangrijk de vooruitgang is, onvoldoende blijft zolang er een deel van de bevolking in deze omstandigheden leeft. 'Inderdaad, ondanks de ontwikkeling van ons land, maakt de situatie van een aantal van onze medeburgers in afgelegen en geïsoleerde gebieden zoals het Atlas- en Rifgebergte en de droge Sahara-regio mij verdrietig.'

Mohammed VI gaat verder: 'Ik ben me bewust van de tekorten die zijn ontstaan in deze gebieden in de afgelopen decennia, ondanks alle inspanningen en initiatieven. Het is waar dat deze groep arme mensen steeds kleiner en kleiner wordt, maar ik wil ervoor zorgen dat alle burgers profiteren van de rijkdom van de natie'. 

Naast aandacht voor buitenlandse Marokkanen en arme Marokkanen heeft de koning zoals gewoonlijk honderden veroordeelden gratie geschonken. In totaal kwamen 1012 mensen hiervoor in aanmerking. De gratiegevallen scheelden van de kwijtschelding van boetes tot het volledig kwijtschelden van gevangenisstraffen.

© Redactie 2015
marokko
mohammed vi
troonsdag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?