Khaddafi probeerde koning Hassan II te doden (video)

marokko
100
4 aug '15
De voormalig Libische leider Moammar Khaddafi voerde plannen uit om wijlen koning Hassan II van Marokko te vermoorden.

Dat zegt Atif Abu Bakr, het voormalig hoofd van de Palestijnse politieke partij Fatah. In gesprek met de Saudische televisiezender Al Arabiya vertelt hij gedetailleerd over het plan. Abu Bakr zegt dat de Libische president hulp zocht bij de toenmalige Palestijnse leider Sabri Al-Banna, die bekendstaat als Abu Nidal. De moordoperatie op Hassan II zou in Rabat uitgevoerd moeten worden, zo was het plan.

De Libische en Palestijnse leiders wilden ook het Syrisch regime overhalen om mee te doen. 'Maar de Syriërs weigerden het voorstel', aldus de voormalige politicus. Khaddafi en Abu Nidal gaven echter niet op en bedachten een nieuw plan om de Marokkaanse koning te elimineren. Abu Bakr zei hierover dat het plan werd gecoördineerd met de kennis van een Marokkaans oppositielid. 

Plan en wapens 'In 1987 leverde een Libische vliegtuig de wapens aan agenten van Abu Nidal in Marokko. Elke dag vertrok Hassan II vanuit het koninklijk paleis in Rabat via een weg langs het Hilton-bos, gelegen tussen het paleis en het Sofitel hotel', zegt Abu Bakr. De moordagenten zetten zeven machinegeweren, twee RPG's en bommen aan beide zijden van de weg in het bos. Daar zouden ze het koninklijk konvooi onder vuur nemen met raketgranaten. 

De man achter de RPG had de taak om het pantservoertuig van Hassan II te doorboren en de rest van het konvooi kreeg een kogelregen van de machinegeweren. Tenminste, als het plan zou slagen. Op het laatste moment werd het plan echter afgeblazen omdat men een woedende Marokkaanse bevolking verwachtte en vreesde. Ook werd het plan geannuleerd omdat Libië en Marokko een politiek akkoord sloten in die periode. 

Meerdere doelwitten Hassan II was niet de enige Arabische leider op de moordlijst van Moammer Khaddafi en Abu Nidal. In 1988 werd de Libische inlichtingendienst ingezet om de toenmalige Egyptische president Hosni Mubarak te vermoorden tijdens een Afrikaanse top in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Bekijk hieronder het fragment waarin Abu Bakr uitleg geeft over de geplande moord op Hassan II.

© Redactie 2015
marokko
libië
hassan ii
atif abu bakr
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?