Ruim twee miljoen subsidie voor Nederlands Instituut Marokko

marokko
6
28 aug '15
Het Nederlands Instituut Marokko, Nimar, krijgt bijna 2,5 miljoen euro subsidie voor een nieuwe opdracht.

Kennis van elkaar samenleving, cultuur en taal staan centraal tijdens het nieuwe opdracht, meldt BNR. De ministers Jet Bussemaker en Bert Koenders maakten dat volgens de bron bekend. Het ministerie OC&W (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) maakt 1,8 miljoen vrij voor Nimar, terwijl Buitenlandse Zaken zes ton bijlegt. Dat geld gaat naar Universiteit Leiden omdat die verantwoordelijk wordt voor het onderzoek en onderwijs dat Nimar gaat geven. 

'Ze moeten laten zien dat ze op dit terrein echt meerwaarde hebben. Met de kennis die het Nimar in huis heeft over de Arabische taal en cultuur kan het instituut een belangrijke rol spelen bij maatschappelijke vraagstukken, waaronder integratie', zegt Bussemaker tegen BNR. 

Gematigd vs. radicale islam Volgens haar kan het Nimar helpen bij het opzetten van een gematigd islamitisch kader dat als tegengeluid moet dienen aan 'radicale geluiden binnen de islam'. Het Nimar dient daarnaast ook als centrum voor onderwijs en onderzoek in en met Marokko. Studenten, onderzoekers, docenten en onderwijsinstellingen kunnen daar terecht met vraagstukken. 

'Het Nimar is hiermee een aanwinst voor het gehele hoger onderwijs in Nederland', aldus Bussemaker. De subsidie geldt voor vier jaar, waarna een evaluatie volgt. Het Nimar krijgt overigens hulp van een Raad van Advies, dat onder leiding van burgemeester Ahmed Aboutaleb is. 

'Ze kunnen een deel van de basiskennis zelf vormgeven, maar tot nu toe zijn we er onvoldoende in geslaagd om die opleidingen goed aan te laten sluiten bij de maatschappelijke praktijk.'

© Redactie 2015
marokko
nimar
kenniscentrum
subsidie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?