Advocaat koning Mohammed VI reageert: 'Niks boeiends in boek'

marokko
16
28 aug '15
De Franse advocaat van de Marokkaanse monarch Mohammed VI heeft gereageerd op vragen over de chantage en afpersing van de koning.

De Franse autoriteiten arresteerden gisteren de voormalige journalisten Eric Laurent en Catherine Graciet op beschuldiging van poging tot chantage en afpersing van koning Mohammed VI. Laurent en Graciet zouden een 'belastend' boek hebben geschreven over de koning en eisten drie miljoen euro zodat het boek niet gepubliceerd zou worden. Mohammed VI waarschuwde daarop de Franse justitie. 

Advocaat In een interview met de Franse tv-zender LCI heeft Eric Dupont-Moretti, de advocaat van Mohammed VI, gereageerd. Hij maakte onder meer kenbaar dat de twee forse straffen kunnen verwachten. De journalisten zitten een dag later nog steeds vast in Parijs. Dupont-Moretti sprak vervolgens in detail over het vermeende boek: 'We weten dat er geen sensationeel feit in staat. Het zegt gewoon helemaal niets', verwijzend naar het boek. 

De zaak is uiterst opmerkelijk omdat Laurent eerder een boek schreef waarin hij koning Hassen II enorm prees en nu zou hij een belastend boek hebben geschreven over diens zoon. 'Dit alles is zeer verontrustend. Marokko heeft geen andere keus dan te reageren op dit soort dingen. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een journalist een dergelijke leider chanteert', zegt de advocaat.  

Agenda De zender vroeg Dupont-Moretti ook of hij weet wat de twee precies van plan waren. Wat is hun ware agenda? Worden ze gemanipuleerd door een bepaalde groep? Dupont-Moretti brengt echter een belangrijker punt naar voren en denkt dat terrorisme een mogelijke bijbedoeling is. 'De geopolitieke gevolgen van deze vorm van oplichting zijn aanzienlijk.' Hij weet niet of de Franse minister van Justitie volledig op de hoogte is, noch wat de jury zal beslissen. 

Wel benadrukt hij dat er voldoende bewijsmateriaal is ingezameld tijdens het onderzoek en zegt vertrouwen te hebben in de zaak. De twee verdachten werden gefilmd toen ze een contract tekenden waarin staat dat ze drie miljoen ontvangen en het boek niet publiceren. Het bleek een valstrik te zijn. Laurent en Graciet werden op heterdaad betrapt en konden direct met de politie me. Alles is vastgelegd.

Straf In het ergste geval zouden de journalisten voor lange tijd achter slot en grendel verdwijnen. Op afpersing staat in Frankrijk maximaal zeven jaar celstraf en een boete van 100.000 euro. Op chantage staat maximaal 5 jaar en een boete van 75.000 euro. Dupont-Moretti benadrukt dat koning Mohammed VI het volste vertrouwen heeft op een goede afhandeling van de zaak vanuit het justitieel gerechtssysteem in Frankrijk.

© Redactie 2015
marokko
mohammed vi
chantage
afpersing
eric dupont-moretti
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?