'Asielzoekers in slechts kwart gemeenten welkom'

algemeen
8
30 aug '15
Circa een kwart van de gemeenten is bereid een asielzoekerscentrum (azc) te huisvesten. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van onderzoek onder 219 gemeenten.

Het merendeel van de gemeenten staat negatief tegenover de komst van een azc of heeft nog geen standpunt bepaald. 55 gemeenten zeggen wel bereid te zijn met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te zoeken naar een plaats voor een asielzoekerscentrum. Het COA zegt zich in een reactie te herkennen in de aantallen die RTL schetst. 

De overheid heeft dit jaar nog minstens 10.000 plaatsen nodig om de instroom van asielzoekers aan te kunnen. Daarbij is snelheid belangrijk. Het gebruikelijke bestuurlijk overleg met gemeenten en inwoners van zes tot negen maanden vertraagt de vestiging van azc's echter.

Snelheid
"De nood is echt aan de man", aldus de COA-woordvoerder. "Iedereen ziet de vluchtelingenproblematiek en begrijpt dat snelheid geboden is." Volgens het COA zijn daarvoor asielzoekerscentra nodig met minstens zeshonderd plaatsen. Dat is de ondergrens voor centra die goed rendabel te maken zijn. 

Een aanbod van de gemeente Woudenberg, die bereid is om maximaal driehonderd asielzoekers op te vangen, wordt om die reden bijvoorbeeld niet aanvaard. "We moeten efficiënt met ons budget omgaan", aldus de COA-woordvoerder.

© ANP 2015
asielzoekers
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?