Boeren krijgen complimenten om gijzelen drie onschuldige Marokkanen in Eemnes

algemeen
158
31 aug '15
Boeren in Eemnes zagen drie 'Marokkaanse gastjes' in het wild in een cabrio en vonden dat zodanig verdacht dat ze in actie kwamen.

Met whatsappjes waarschuwden de boeren elkaar en binnen korte tijd stonden twintig boeren om de jongens heen. Twee deden dat met de tractor, de rest kwam met auto's. De boeren blokkeerden de weg en belden de politie. Toen agenten arriveerden werden de inzittenden aan de tand gevoeld en er volgden controles. Daaruit bleek dat de jongens geen inbraakspullen bij zich hadden en ook werden er geen gestolen goederen gevonden. Wat bleek? De jongens stopten even om tot rust te komen en te 'chillen' in het mooie landschap. 

Complimenten De politie zegt heel tevreden te zijn met het optreden van de boeren. 'Dit was absoluut een goede melding, dit is prima burgerzin. ook het blokkeren van wegen en klemrijden is oké. Je mag als burger zeker wat doen, maar het moet proportioneel zijn. Rijd je ze de sloot in, terwijl ze niks misdaan hebben, is het misschien een ander verhaal', verklaarde de woordvoerder van de politie tegenover de Gooi en Eemlander.

Je vraagt je wellicht af waarom de politie het niet vervelend vond dat de jongens tijdens hun 'chill-moment' werden lastiggevallen en gegijzeld. Het wordt nog erger: hoewel de jongens niets strafbaars deden spraken de boeren en verslaggever Henk Runhaar over 'twintig Eemnesser boeren die woensdagavond hebben voorkomen dat drie Marokkaanse gastjes rottigheid uithaalden in de polder'. Dat werd dan ook zo opgeschreven door Runhaar. 

Tevreden De boeren - lees: die kort daarvoor drie jongens gijzelden en die hun onschuldige rustmoment verpestten - zijn zelf ook dik tevreden met hun actie. Misschien hebben ze wel diefstal voorkomen of stel je voor dat er een meisje voorbij zou fietsen. 'Misschien hadden die jongens wel een schaap willen stelen', klonk het. De Gooi en Eemlander vond dat laatste wel een goede suggestie, omdat het over drie weken Offerfeest is. 

Juist ja, dit is het land waarin we anno 2015 in leven. Het artikel werd dan ook gekopt met 'Schapen stelen in Eemnes, vergeet het maar'. Runhaar prijst de actie van de boeren nogmaals: 'Zo kan het ook. […] met deze agrariërs valt niet te spotten.'

Zelf strafbaar? Nieuwsblog Republiek Allochtonië vraagt zich af: zijn de aangehouden jongens wel echt Marokkanen? Of Marokkaanse Nederlanders? Of misschien wel een andere etnische achtergrond? Ook vraagt de bron zich af of de boeren zelf niet strafbaar zijn en of er geen sprake was van vrijheidsberoving. 'Is aanhouding door burgers immers niet alleen toegestaan wanneer er sprake is van op heterdaad betrappen of direct volgend op een heterdaadje?'

Ook vraagt de blog zich terecht af of de politie wel een goed signaal afgeeft als ze dit gedrag van de boeren goedkeuren. Tot slot: 'Wie worden er volgende week op grond van hun uiterlijk klem gereden door verontruste burgers?' Ahmed Marcouch heeft inmiddels Kamervragen gesteld.

© Redactie 2015
marokkanen
eemnes
mensenrechten
complimenten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?