Offerfeest waarschijnlijk op woensdag 23 september

marokko
44
1 sep '15
Verschillende leidende islamitische landen hebben aangegeven dat Eid ul-Adha (Offerfeest) op 23 september zal vallen.

Dat lieten onder meer de astronomen en onderzoekers van de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte weten. Volgens de onderzoekers zal de nieuwe maan op 13 september waarneembaar zijn. De dag van arafat valt dan op 22 september in de meeste islamitische landen. Zoals het hoort is de dag erna de tiende dag van de islamitische maand Dhul Hijjah. Op deze dag is het dan Offerfeest. 

Het is nog even afwachten of ook Saudi-Arabië uitgaat van de 23e van september maar dat is vrijwel zeker het geval als de Emiraten en Egypte het voortouw in het onderzoek hebben genomen. In Nederland gaan we ook dit jaar uit van de Saudische aankondigingen.

Marokko In Marokko zegt de voorzitter van het Astronomisch Observatorium in Rabat, Samir Kadiri, dat de nieuwe maan van de islamitische maand Dhul Qidah in Marokko een dag later gezien zal worden. Daardoor schuift als het ware alles één dag op, waardoor het Offerfeest in Marokko op 24 september gevierd wordt. Media24 citeerde Kadiri hierover.

Het bepalen van de twee islamitische feestdagen gaat elk jaar gepaard met veel gesteggel en kritiek. Men vraagt zich af hoe waarnemers nu al kunnen zien welke dag het Offerfeest of Suikerfeest zal zijn. Dat heeft alles te maken met de moderne middelen die beschikbaar zijn. Daarmee kan uitgerekend worden wanneer 'nieuwe manen' wel of niet waarneembaar zijn. 

Feit blijft dat éénn dag van tevoren pas de officiële bevestiging komt over desbetreffende feestdag.

© Redactie 2015
offerfeest
eid ul adha
marokko
arabische wereld
egypte
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?