Buitenlandse achternaam blijft hindernis voor baan

economie
24
1 sep '15
Wie een baan zoekt, zit nog steeds beter als hij of zij jonger dan 35 is en een oorspronkelijk Nederlandse achternaam heeft.

"Oudere werknemers en werknemers met een migrantenachtergrond worden twee keer minder vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan autochtone Nederlanders onder de 35 jaar", zo laat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten na nieuw onderzoek. Een speciaal team van de Inspectie SZW controleert of werkgevers genoeg doen tegen discriminatie. Minister Lodewijk Asscher laat dit najaar opnieuw onderzoeken in hoeveel cao's afspraken worden gemaakt om het euvel te voorkomen. 

Woensdag begint het kabinet een campagne tegen discriminatie met onder meer spotjes en een website. Het kabinet gaat door met het nadrukkelijk betrekken van werkgevers en werknemers bij de strijd tegen discriminatie op de werkvloer. Om werkloze ouderen aan een baan te helpen is ook al 100 miljoen euro uitgetrokken.

Ouderen
Ouderbond ANBO pleit voor het aannemen van ouderen. Directeur-bestuurder Liane den Haan: "Oudere werknemers zijn loyaal, hebben kennis van zaken en kunnen jongeren juist helpen. Bij de campagne moet discriminatie centraal staan, maar in het bijzonder leeftijdsdiscriminatie, want de groep oudere werklozen wordt steeds groter.”

Daarbij is ANBO voor fiscale prikkels om oudere werknemers aan het werk te krijgen.

© ANP 2015
discriminatie
arbeidsmarkt
sollicitatie
werk
marokkaan
marokkanen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?