Marokko heeft minstens 800.000 drugsverslaafden

marokko
8
2 sep '15
Een nieuw onderzoek van het Nationaal observatorium voor drugs en verslaving vergroot de zorgen van zorginstellingen in Marokko.

Daaruit bleek dat tussen de 4 en 5 procent van de volwassenen in Marokko verslaafd is aan een bepaalde drugs. Alcoholverslaving werd ook in het rijtje gezet. Dat komt neer op minimaal 800.000 personen. Het gros daarvan (95%) is cannabisroker, terwijl ongeveer 60.000 personen zware alcoholdrinkers zijn. Uit het onderzoek blijkt dat veel Marokkaanse jongeren vroeg beginnen met roken. 

Een op de vijf middelbare scholieren heeft weleens een sigaret gerookt, en een op de tien weleens hasj. Het observatorium beveelt nu een aangepast en gevarieerd preventieprogramma voor heel Marokko. Zo wil de organisatie een verkoopverbod van tabak en drugs in de buurt van onderwijsinstellingen en psychologische begeleiding in scholen en universiteiten. 

Zwaarder straffen Verder moet justitie in Marokko kijken naar de straffen voor drugsgerelateerde misdrijven. In het wetboek van strafrecht staat dat drugshandelaren met maximaal dertig jaar gevangenisstraf en boetes tot 60.000 euro bestraft kunnen worden. De meeste drugshandelaren krijgen echter straffen tussen de acht en tien jaar. 

In 2010 bleek 29% van de Marokkaanse gedetineerden vast te zitten om drugsdelicten.

© Redactie 2015
marokko
drugsverslaving
drugs
hasj
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?