Harteloze Wilders: 'Azc Zeewolde is gekkenwerk'

algemeen
31
4 sep '15
"De komst van een asielzoekerscentrum in Zeewolde, een dorp van 22.000 inwoners, is gekkenwerk."

Dat zei PVV-leider Geert Wilders donderdag tijdens de raadsvergadering in Zeewolde over de mogelijke komst van een azc. Hij was daar een van de insprekers.Hij pleitte voor opvang in de "steenrijke Arabische landen", en niet in Nederland. "Wat nodig is is lef, van bestuurders die nee durven zeggen tegen Den Haag, die luisteren naar hun eigen burgers. Toon moed, kom op voor de belangen van uw burgers. Zeg: azc nee. Stop de asieltsunami, ook hier. Zeewolde moet Zeewolde blijven." 

Wilders verwees naar een lokale peiling waaruit bleek dat 60 procent van de Zeewoldenaren tegen de komst van een azc is. "Waarom houdt Zeewolde geen referendum, de meest pure vorm van democratie?", vroeg Wilders zich af. Hij wees er verder op dat de Flevolandse plaats al een 'Polenhotel' heeft met zeshonderd arbeidsmigranten.

Wilders meent dat vluchtelingen in de regio moeten worden opgevangen. "Het is niet nodig dat mensen via Turkije en Griekenland hier naartoe komen. Turkije bijvoorbeeld is een veilig land. Wij kunnen al die honderdduizenden mensen hier niet aan. En het zijn echt niet allemaal mensen die een oorlog ontvluchten, er zijn ook veel economische vluchtelingen."

Opendeurenbeleid
"De beelden van verdronken mensen en kinderen gaan ook mij door merg en been, dat is iets verschrikkelijks. Maar dat komt door opendeurenbeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en premier Mark Rutte, die zeggen: kom maar hier naartoe. Dat is een onverantwoord risico. Als je duidelijk bent en de grenzen sluit, komen mensen deze kant niet meer op. Dan hebben de mensensmokkelaars geen werk meer en zullen ze failliet gaan. En hoeven er geen mensen meer te verdrinken."

Wilders zegt van plan te zijn zoveel mogelijk inspraakavonden te zullen gaan bezoeken van gemeenten waar een azc wordt gepland. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft Zeewolde in het voorjaar gevraagd een azc in te richten voor 900 mensen, met op termijn een uitloop naar 1500. Burgemeester en wethouders hebben het voornemen in te stemmen met dat verzoek, maar onder bepaalde voorwaarden. 

Zo gaan B&W uit van een maximum van 900 asielzoekers. Het debat van donderdagavond is bedoeld om een advies daarover te krijgen van de gemeenteraad. Volgende week valt het definitieve besluit.

© ANP 2015
geert wilders
zeewolde
geert wilders
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?