Terrorisme-onderzoek naar Toyota's Daesh

buitenland
8
7 okt '15
De Amerikanen zijn verbaasd over de enorme aantallen Toyota pick-uptrucks en SUV's waar de jihadisten mee door Irak, Syrië en Libië rijden.

Amerikaanse bestrijders van terrorisme hebben daarom bij de tweede autofabrikant van de wereld, Toyota, aangeklopt over het wagenpark van Daesh.

De nieuwszender ABC berichtte woensdag dat Toyota heeft laten weten geen idee te hebben hoe Daesh aan de auto's komt en werkt mee aan het onderzoek van een anti-terreureenheid van het Amerikaanse ministerie van Handel.

De door jihadisten met wapens uitgeruste Toyota Hilux Pick-ups en Toyota Landcruisers rijden af en aan in de propagandafilmpjes van de extremisten. Bij een gefilmde Daesh-parade in Raqqa (Syrië) bijvoorbeeld was circa twee derde van de voertuigen een dergelijke Toyota met het zwart-witte Daesh-embleem erop.

Buurlanden
Daesh heeft in de afgelopen jaren honderden Toyota's verworven, volgens de Iraakse ambassadeur in Washington, Lukman Faily. "We hebben ook onze buurlanden gevraagd, waar komen al die spiksplinternieuwe trucks met vierwielaandrijving vandaan?" aldus Faily.

De onderneming stelt dat veel van de auto's die in de lange karavanen van jihadisten voorbij komen, geen nieuwe modellen zijn. Toyota verkocht in Irak in 2011 6000 auto's van het type Hilux en Landcruiser. In 2013 18.000. Vorig jaar weer minder, 13.000 stuks. De dealer in Syrië is er in 2012 mee opgehouden.

Het is twijfelachtig dat Daesh auto's koopt van dealers. Een Australische krant kwam eerder dit jaar met het verhaal dat meer dan achthonderd van deze auto's in 2014 en 2015 in Sydney zijn gestolen en nooit meer teruggezien.

© ANP 2015
sydney
washington
irak
syrië
raqqa
libië
toyota
daesh
isis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?