Jihadverdachte Mohammed G. opgepakt in Maastricht

algemeen
5
12 okt '15
De politie heeft afgelopen vrijdag in Maastricht de 26-jarige Mohammed G. aangehouden op verdenking van plannen om af te reizen naar Syrië of Irak.

Daar wilde hij zich vermoedelijk aansluiten bij IS, bevestigde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) berichten in de Limburgse kranten. De verdachte werd opgepakt terwijl hij zich op de uitreis voorbereidde en een vals paspoort probeerde te krijgen, aldus het OM. Hij is in de cel gezet en wordt later maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De man was eerder dit jaar al eens opgepakt op verdenking van deelname aan terroristische activiteiten, maar weer vrijgelaten. Wel werd bij die gelegenheid zijn paspoort in beslag genomen. Daarover liep nog een procedure, zei zijn advocaat Serge Weening maandag.

Ontoerekeningsvatbaar
In juli begon de politie een nieuw onderzoek naar de vermeende 'uitreiziger' mede na informatie van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). Dat leidde tot zijn aanhouding vrijdag. In 2013 werd de man ook al eens opgepakt in Rotterdam, waar hij toen woonde. Hij stond op het punt om af te reizen naar IS-gebied voor deelname aan de gewapende strijd. De rechtbank verklaarde hem schuldig maar ontoerekeningsvatbaar. 

Volgens de kranten was dat vanwege paranoïde schizofrenie. Zijn advocaat kan daar niets over zeggen.

Kliniek
Volgens zijn raadsman werd hij vervolgens een jaar lang opgenomen in een psychiatrische kliniek. Daarna ging hij naar zijn familie in Irak. Na een mislukte poging Turkije in te reizen keerde hij in maart terug naar Maastricht. Daar vond hij een onderkomen bij het Leger des Heils. Dat was overigens niet de plek waar de politie hem vrijdag oppakte, aldus zijn advocaat.

© ANP 2015
maastricht
mohammed g
syrië
irak
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?