Marokko krijgt 180 miljoen euro van Europa

marokko
6
29 okt '15
De Europese Unie gaat sociaal-economische ontwikkelingsprogramma's van Marokko steunen met iets meer dan 180 miljoen euro.

Marokko gaat 100 miljoen besteden om het ondernemingsklimaat te verbeteren. Kleine en middelgrote ondernemingen worden gesteund om hun werkomgeving te ontwikkelen. Dat is ook gelijk het grootste programma waar de overheid het geld voor gaat gebruiken. Voordeel hiervan is dat het concurrentievermogen van Marokko stijgt. 

Europa heeft ook zestig miljoen euro uitgetrokken voor opleidingen en een betere verhouding tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt van Marokko. Justitie is bovendien bezig met het hervormen van het gevangeniswezen. Europa geeft Marokko hierin eveneens een steuntje in de rug: vijf miljoen euro. 

Het hervormen van de gezondheidszorg is eveneens een cruciaal punt van de overheid. Van het steunpakket gaat tien miljoen euro naar de hervorming van de gezondheidszorg. Justitie krijgt eveneens 5,5 miljoen euro voor hervormingsprogramma's. 

Deze week was een Nederlandse delegatie in Rabat om daar te praten over onder meer de strijd tegen terrorisme. De minister van Justitie, Mustapha Ramid, liet toen weten dat hij graag kijkt hoe Nederland justitie heeft ingericht. Ahmed Marcouch van de PvdA liet toen weten dat Ramid binnenkort naar Nederland komt om een kijkje in de justitiekeuken te nemen.

© Redactie 2015
marokko
europa
ontwikkeling
europese unie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?