Marokko klaar om geschiedenis te schrijven met zonne-energie

marokko
0
24 nov '15
Marokko gaat volgens de Wereldbank zeer snel geschiedenis schrijven als het eerste deel van een van 's werelds grootste zonne-energiecentrales af is en elektriciteit opwekt.

Dat deed de Wereldbank in een artikel. 'Wanneer deze eerste fase afgerond is en volledig operationeel, zal het genoeg energie opwekken voor meer dan één miljoen Marokkanen. Mogelijk produceert het nog meer, voor de export naar Europa', klinkt het. Het Noor-project in Ouarzazate zet Marokko daarmee op de kaart als een absolute wereldmacht op het gebied van zonne-energie. 

De bank benadrukte dat het project de Marokkaanse vastberadenheid onderstreept om zo snel mogelijk zo min mogelijk afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Daarvoor moeten andere methodes aangewend worden en Noor is daar onderdeel van. In 2020 wil Marokko 2 gigawatt aan elektriciteit opwekken door middel van zonne-energie. 

Noor 1, Noor 2, Noor 3 staan voor het project in Ouarzazate en samen moeten ze 500 megawatt aan stroom leveren aan 1,1 miljoen Marokkanen in 2018. Bovendien wil Marokko het milieu een handje helpen met groene energie. Jaarlijks daalt de uitstoot van koolstofdioxide met zo'n 750.000 ton dankzij dit project.

© Redactie 2015
marokko
ouarzazate
wereldbank
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?