Marokko kapt met sturen dienstmeisjes naar Saudi-Arabië

marokko
36
25 nov '15
Vanaf 7 december is het voor Marokkaanse vrouwen verboden om als huishoudpersoneel aan de slag te gaan in Saudi-Arabië.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt hiermee de Marokkaanse vrouwen te willen beschermen. Arbeidsovereenkomsten voor dienstmeisjes worden dan ook niet meer goedgekeurd. Wellicht volgt de harde regel na een pas gepubliceerde video met daarin een huilende Marokkaanse vrouw. De vrouw werkt in Jeddah als huishoudster. 'Ze dwingt me om te blijven en martelt me', zegt ze. 

Haar Saudische werkgeefster houdt de vrouw vast, pakt haar geld af en laat haar niet gaan. De man des huizes woont in Marokko met zijn tweede vrouw, een Marokkaanse, en beloofde haar terug naar huis te sturen als ze een bepaalde som geld zou betalen. Na dat gedaan te hebben weigerde zijn echtgenote de vrouw te laten gaan. De vrouw werkt nu gedwongen en zonder salaris in het huis. 

Bekend verhaal Of de video het ministerie over de streep trok is nog maar de vraag, maar dat het geen bijzonder geval is, is bekend. Werksters in Saudi-Arabië worden veelvuldig geslagen, werken harder dan menselijk is en krijgen vaak met dwang te maken. Ook verkrachtingen komen regelmatig voor.

Het besluit van Marokko staat overigens ook niet op zichzelf. Indonesië besliste eerder al dat werksters niet meer in Saudi-Arabië mogen werken.

© Redactie 2015
marokko
saoedi-arabië
mishandeling
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?