Yassine (18) als terrorist gezien: 'Een verkeerde beweging en ik was dood'

marokko
49
25 nov '15
Na de aanslagen in Parijs zit de schrik er goed in in België. Deze angst mondde uit in een schrikbarende aanhouding van de 18-jarige Yassine Boubout.

Tijdens zijn schoolpauze wilde hij gaan lunchen, totdat de Marokkaanse Belg voor terrorismeverdachte werd aangezien. Op internet circuleert zijn verhaal. Hij zag bij het winkelcentrum van Wijnegem zwaarbewapende agenten maar had niet in de gaten dat ze daar voor hem waren. Iemand zag hem aan voor terrorist en belde de politie. Dat bevestigde een woordvoerder van de politie tegenover RTL Nieuws. 

Toen hij in de supermarkt wilde afrekenen kreeg hij van twee kanten een wapen tegen zich gericht en moest op zijn knieën. 'Vol angst, adrenaline en verbazing vroeg ik verstijfd wat de reden was dat er een wapen op mij werd gericht. Ik bleef maar roepen dat ik een student ben die net van school komt. Vol angst bleef ik vragen naar mijn rechten. Naar een verklaring voor deze aanhouding. Ik kreeg geen antwoord.'

Moslim Dat ging nog even verder, schrijft hij op Facebook. 'Ben ik een terrorist? Is dit omdat ik moslim ben? Heb ik iets misdaan? Dat waren de vragen die in me opkwamen.' Twintig minuten zat hij op zijn knieën met zijn handen omhoog en wapens constant op hem gericht. Dat maakte hem doodsbang: 'Zijn vinger zat op de trigger. Eén foute beweging en ik had een kogel door mijn hoofd gekregen.'

In zijn rugzak vonden agenten niets, maar de onschuldige student werd meegenomen naar het bureau. De politie bevestigde dat hij een paar uur gezeten heeft. In deze uren hoorde hij niets. 'Daar zat ik dan op een matras in een betonnen bak, zonder ramen en alleen maar kunstmatig licht. Liggend begon ik me weer af te vragen wat de reden kon zijn. Maar ik begreep dat er geen reden was. De enige reden die er zou kunnen zijn, is mijn etniciteit, hoe ik eruitzie en op wat ik leek. Een moslim.'

Hij kreeg de kans om een agent aan te spreken en deed dat dan ook. Vervolgens werd hij vrijgelaten. 'Ik keek hem vol verbazing maar ook dankbaarheid aan en vroeg of ik geen verklaring moest afleggen of meer info zou krijgen over dit gebeuren. Hij antwoordde dat hij alleen wist dat ik aan de beschrijving voldeed van een verdachte.' Boubout wil daar niets van geloven. 

Marokkaan 'De persoon naast mij had exact dezelfde kledingstijl, net als andere leerlingen. Als dat zo is dan zal de politie lang bezig zijn met mensen onnodig op te pakken. Er was een andere reden. De reden dat ik een Marokkaan ben.' De politie ontkende uiteraard dat dat de reden was. Een woordvoerder legt uit: 'Een vrouw had ons gebeld en zei dat de jongen er verdacht uit zag: getinte man met grijze broek met een rugzakje. Op beelden zagen we dat hij naar winkels ging en dat hij een paar keer naar het toilet ging. We namen geen enkel risico en stuurden er twee teams op af.'  

Volgens de politie was het onmogelijk om met Boubout te spreken en hem rustig te ondervragen: 'Hij begon gelijk over stigmatisering en te tieren dat we hem 'alleen moesten hebben omdat hij een moslim' is.' Daarna werd hij tegen de grond gewerkt en naar het bureau meegenomen. Later bleek Boubout onschuldig te zijn. Wel erkent de woordvoerder dat er fouten zijn gemaakt omdat de jongen op de beelden iemand anders bleek te zijn. 

'De communicatie tussen de twee teams ter plaatse was niet goed en we hadden de verkeerde. Dat is spijtig', erkent hij, maar van excuses wil hij niets weten. 'Dat doen we niet. Als hij gewoon had meegewerkt, was er niets aan de hand geweest.' De politie handelt altijd op deze manier als iemand er verdacht uit ziet. Blijkbaar is dat snel het geval als je er 'Marokkaans' uitziet. 

'We kunnen geen enkel risico nemen. En dat is voor sommige mensen jammer.' Boubout zegt het 'absurd' te vinden dat de politie zo reageert. Volgens de jongeman zijn er amateurbeelden en zijn er beelden van de winkel die zijn verhaal zullen bevestigen. 'De waarheid duurt het langst', zegt hij daarover om vervolgens naar zijn advocaat te wijzen.

© Redactie 2015
marokko
marokkaan
yassine boutout
belgië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?