Marokkaanse imam uit België vertrekt naar Syrië

marokko
13
26 nov '15
Een jonge Marokkaans-Belgische imam is naar Syrië vertrokken om daar waarschijnlijk aan de gewapende strijd mee te doen.

Youssef El G. is een jongeman die vlot Nederlands spreekt en een maand geleden nog het gebed leidde in moskee El Mohsinien in Berchem. Eerder was hij ook werkzaam in Hoboken en Borgerhout. Veiligheidsdiensten hebben informatie in handen die vanuit de moslimgemeenschap zelf kwam. El G. zou samen met nog twee anderen naar Syrië zijn vertrokken om daar aan te sluiten bij een nog onbekende strijdersgroep. De kans is groot dat hij zich bij Daesh aansloot. 

Geschokt Moslims reageren geschokt. Een man die een tijdje in het bestuur zat van een van de moskeeën staat perplex: 'Het nieuws gaat hard rond. De drie moskeebesturen staan perplex. Hun moskeeën stonden bekend als 'gematigd' en werden daarom minder in het oog gehouden. Nu blijkt dat hun eigenste imam gaat vechten met radicale moslims. Hoe is het mogelijk dat in de besturen niemand iets in de gaten had? De moskeebesturen moeten veel meer op hun hoede zijn voor wie zij verantwoordelijkheid geven bij het islamonderwijs, de vrijdaggebeden en de preken', citeert HLN.

Abu Buytaert, een bekeerling die nu de leiding over de moskee heeft kende Youssef en zegt van niets te weten. 'Ik wist hier totaal niets van. Ik ken imam Youssef El G. omdat hij twee jaar geleden actief was bij de Koepel. Wij zaten zonder imam en hebben hem dan gekozen omdat hij zo'n mooie stem had en ook in het Nederlands uit de Koran voorlas', reageert Abu Buytaert, de bekeerling die nu aan het hoofd staat van moskee De Koepel in Borgerhout.'

Invloed De bekende Antwerpse imam Nordine Taouil verbaasde zich ook over het nieuws: 'Ik heb van die imam Yousef El G. nog nooit gehoord. Het is het eerste wat ik hoor van een Antwerpse imam die naar Syrië zou zijn vertrokken', zegt Taouil onthutst. Omdat moskee El Mohsinien in Berchem tot wel 1.000 moslims over de vloer kreeg maken de autoriteiten zich zorgen. Tijdens zijn preken gebruikte hij echter geen Daesh-retoriek en ook zijn publieke optredens waren niet extreem. 

'Zo hebben de moskeebesturen zich in slaap laten wiegen', valt te horen bij politie. 'De moskeebesturen bestaan vaak uit oudere moslims. Hun functie geeft hen een zekere status binnen de moslimgemeenschap. Maar in de dagelijkse werking van de moskee trekken andere mensen aan de touwtjes. Zoals imam Youssef El G., die zijn radicale ideeën verspreidt in persoonlijke contacten met gelovigen terwijl de moskee naar de buitenwereld een goede, gematigde reputatie heeft. Nu hij plots naar Syrië is vertrokken, schrikt het moskeebestuur wakker.'

© Redactie 2015
marokko
imam
belgië
youssef el g
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?