Europees Hof: ontslag om hoofddoek mag

buitenland
100
27 nov '15
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelt dat een baan verliezen omdat je een hoofddoek draagt niet in strijd is met de mensenrechten.

Ja, het staat er echt! De uitspraak - waarbij je gauw aan institutionele discriminatie denkt - volgt na een zaak die uit 2000 stamt, meldt de Volkskrant. Christiane Ebrahimian werkte in Nanterre, een voorstad van Parijs, in een ziekenhuis. Daar zouden patiënten van de psychiatrische afdeling hebben geklaagd over haar hoofddoek. De moslima weigerde de hoofddoek af te doen en daardoor werd haar contract niet verlengd. 

Volgens EHRM was dat besluit gerechtvaardigd. In Frankrijk mogen ambtenaren geen religieuze symbolen tonen tijdens diensturen. Omdat Ebrahimian in een publieke ziekenhuis werkte valt zij onder de regeling. In Frankrijk gaat dat verbod ver, heel ver. Zelfs ouders die meegaan met klassenuitjes mogen geen hoofddoeken op of kruisjes tonen. 

Afweging Volgens EHRM is deze uitspraak niet veel anders dan soortgelijke gevallen. De rechter overweegt telkens dingen tegen elkaar op. Belangen van godsdienstvrijheid, het belang van de openbare orde of het belang van strikte scheiding tussen kerk en staat. En tsjah, als gelovige - zeker als moslima - delf je al snel het onderspit bij deze zogenaamde afwegingen.

© Redactie 2015
moslimdiscriminatie
europees hof
europa
moslima
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?