Nacht van de Rechtsstaat

algemeen
8
27 nov '15
Momenteel staat voor de vijfde keer de Nacht van de Rechtsstaat op de agenda. Het thema van deze editie is uitsluiting van de rechtsstaat. Voor Marokkaans-Nederlandse moslims een belangrijk onderwerp.

Tijdens de Nacht van de Rechtsstaat staan jongeren in lezingen en debat zij aan zij met gerenommeerde sprekers uit de rechterlijke macht, wetenschap, politiek en media. Een rechtbank met een jongerenjury en 'rechter' Alex Brenninkmeijer buigt zich over bepaalde issues zoals willekeur in de rechtsstaat en de klachtenprocedure bij de politie. 

Herman van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad, bespreekt in een lezing uitdagingen van migratie voor de Europese Unie. 

Uitsluiting van de rechtsstaat Veel in Nederland woonachtige mensen voelen zich uitgesloten door de maatschappij, maar ook door de rechtsstaat. Dat terwijl de rechtsstaat de gelijke rechten en plichten van alle Nederlandse burgers garandeert. Althans, dat verwachten we. Maar enige ongelijkheid tussen burgers lijkt er toch wel te bestaan. Toch staan het verbod op discriminatie en het principe van gelijkheid prominent in de Grondwet. Maar hoe absoluut zijn deze beginselen? 

Tijdens de Nacht nemen we enkele instituties van onze rechtsstaat onder de loep. Welke rol hebben rechters bij het aanpassen van ons recht? Hoe kunnen fouten van de politie gecorrigeerd worden? Hoe wordt de krijgsmacht ingezet om de internationale rechtsorde te bewaken? 

Daarnaast kijken we naar de verschillen in machtsposities tussen groepen burgers. Welke rechten heb je als je nog geen verblijfsstatus hebt? Kunnen alle vormen van discriminatie eigenlijk wel gelijk worden aangepakt binnen de rechtsstaat? Misbruiken activisten de mogelijkheden van het recht of biedt het juist kansen tegen uitsluiting van minder populaire standpunten?

Sprekers De hele avond komen verschillende sprekers aan het woord, ieder met een eigen specialisme of activisme. Denk daarbij aan Quinsy Gario, Yoonis Osman Nuur, Cemil Yilmas, Pauline Schuyt en Herman van Rompuy. 

Lees mee! Onze redactie is aanwezig en doet vanaf 19:00 verslag van de avond. Onze live-updates zijn op website te volgen. Lees je mee of wil je liever aanwezig zijn? Dat kan ook. Kijk op www.nachtvanderechtsstaat.nl voor kaarten.

De Nacht van de Rechtsstaat Vrijdag 27 november 2015 Felix Meritis (Felix in de Steigers)

© Redactie 2015
nacht van de rechstraat
uitgesloten
democratie
moslimdiscriminatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?