Marokkaanse uitvinding: chip die smartphone in 10 minuten kan opladen

marokko
76
30 nov '15
Een Marokkaanse wetenschapper heeft een chip weten te ontwikkelen die een smartphone binnen tien minuten kan opladen.

Rachid Yazami werkt in een universiteit in Singapore en hoopt dat zijn chip ook andere dingen kan opladen, zoals elektrische wagens. Deze chip is zeer klein en kan worden ingebouwd in bijna alle accutypes, weet het AD. Momenteel worden lithium-ionbatterijen nog opgeladen door elektrische energie die 'druppel voor druppel' de accu in gaat. Op deze manier worden batterijen niet oververhit. Het opladen duurt daarom nogal lang. 

Dankzij de uitvinding van Yazami kan dit tot het verleden horen omdat zijn chip uitrekent hoeveel energie de batterij nog overheeft. Een sensor in de batterij geeft deze informatie door aan een andere sensor in de lader. Op deze manier heeft de oplader veel minder tijd nodig om de batterij te herladen. 

Veilig Momenteel hebben batterijen één op een miljoen kans dat ze ontploffen. In een telefoon is de schade te herzien, maar in bijvoorbeeld een elektrische auto op de snelweg is een dergelijke explosie desastreus. De chip van professor Yazami heeft daar een antwoord op. 

'Het is mijn visie voor de toekomst dat elke batterij deze chip zal hebben, die het risico op brand in batterijen van elektronische toestellen en elektrische wagens zal verkleinen en terwijl hun levensduur verlengen', legt hij uit. 

De Marokkaan werkt al sinds 2010 aan de chip. Vanaf eind 2016 is het klaar om verkocht te worden.

© Redactie 2015
marokko
rachid yazami
singapore
lithium ion
accu
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?