Racist schiet Marokkaanse taxichauffeur neer in Amerika

marokko
10
30 nov '15
In de Amerikaanse stad Pittsburgh is een 38-jarige Marokkaan neergeschoten toen hij werkzaam was als taxichauffeur.

De politie onderzoekt de zaak, die plaatsvond tijdens Thanksgiving in de Verenigde Staten. Het lokaal islamitisch centrum weet vrijwel zeker dat het om een haatmisdaad gaat. De 38-jarige Marokkaanse Amerikaan wil in de Pittsburgh Gazette niet met zijn echte naam verschijnen uit vrees voor zijn veiligheid. Wel vertelde hij anoniem over het ritje dat hem bijna zijn leven kostte. 

'Hij begon een gesprek aan te gaan en vroeg me naar mijn achtergrond. Hij stelde vragen als: 'Je lijkt een Pakistaan, ben jij Pakistaans'', zegt het slachtoffer vanuit zijn ziekenhuisbed. 'Ik zei nee ik kom uit Marokko. Maar ik ben een Amerikaan. Hij begon over ISIS te spreken maar vertelde hem dat ik tegen de terreurbeweging ben. Ik vertelde hem ook dat ik tegen het doden van onschuldige mensen ben.'

De dader wilde dit echter niet horen en ging vervolgens een stapje verder: 'Ik merkte dat hij zijn toon veranderde en begon uit te halen naar profeet Mohammed. Daarna sprak hij over zijn persoonlijk leven, dat hij twee kinderen heeft en vast zat. Dat waren de dingen die hij zei tot we bij zijn bestemming aankwamen. Hij vroeg me vervolgens even te wachten, want hij vergat zijn portemonnee thuis'. 

Wapen De Marokkaanse taxichauffeur wachtte vervolgens vijf minuten, toen hij de man met zijn wapen naar buiten kwam. 'Ik zag hem naar me toe komen en aarzelde niet. Ik maakte een snelle beslissing en besloot weg te rijden want ik had het gevoel dat hij mij iets aan wilde doen. Het voelde alsof hij me wilde doden.' Zijn angst bleek gegrond: tijdens het wegrijden werd hij onder schot genomen. Een van de kogels doorboorde zijn wagen en raakte hem in zijn rug. 

Hij reed enkele straten verder om een passerende auto vervolgens te vragen de politie te bellen. De kogel bleek gelukkig geen vitale organen geraakt te hebben. 

Toename Wasiullah Mohamed (foto), directeur van het Islamitisch Centrum van Pittsburgh, heeft zijn frustraties geuit over de moordpoging. 'Het is hartverscheurend en verschrikkelijk dat een dergelijke misdaad in Pittsburgh kan plaatsvinden.' Ook hij ziet een toename van het aantal incidenten dat gericht is tegen de moslims van Pittsburgh. Het centrum heeft zelf ook een paar telefonische dreigementen gekregen. 'Sinds de aanval in Parijs moeten we lijden', zegt een vrouw in de ziekenhuiskamer van het slachtoffer. 

Mohamed zegt vervolgens dat hij de autoriteiten hekelt om het feit dat ze zo sloom zijn met het onderzoek en het beestje niet bij de naam willen noemen. 'Onze gemeenschap zal bidden voor het herstel van onze broeder en verwacht dat de autoriteiten deze zaak veel serieuzer neemt in de komende dagen', zei hij daarover. Een verdachte is nog niet gearresteerd.  

Vergeven De taxichauffeur kwam vijf jaar geleden naar Pittsburgh met een bachelor Engels. Hij hoopt leraar te worden en is van plan om zijn vrouw naar de VS te halen om een gezin te stichten. Over drie maanden ontvangt hij zijn staatsburgerschap maar voelt zich al Amerikaans. 'Het incident is te wijten aan een persoon, niet aan de stad', zegt het slachtoffer. Wat de schutter betreft wil de Marokkaan dat hij zijn straf krijgt. 

'In onze religie, de islam, vergeven wij zelfs in dergelijke omstandigheden. Ik heb van onze profeet Mohammed (vzmh) geleerd dat wij geen wraak nemen. Ik kan het hem vergeven, maar wil dat het recht zegeviert.

© Redactie 2015
marokko
vs
moslimdiscriminatie
islamhaat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?