'Marokko wordt een zeer rijk land door fosfaat'

marokko
69
14 dec '15
De gerenommeerde Amerikaanse oceanograaf David Karl is van mening dat Marokko in de toekomst weleens heel rijk zou kunnen worden dankzij fosfaat.

Volgens Karl zal de toekomst van energie afhangen van fosfaten en aangezien Marokko de grootste fosfaatproductie ter wereld heeft kan het land er immens van profiteren. De professor zei dat in een interview met de Spaanse krant El Mundo. Tegelijkertijd waarschuwde de onderscheiden professor wel over de uitputting van fosfaten wereldwijd. 'Het leven, inclusief dat van de mens, is opgebouwd rond fosfor. Het speelt een belangrijke rol in de overdracht van energie naar cellen, daarom heeft vrijwel alles fosfor nodig. Het is essentieel voor het leven en kan niet worden vervangen door een ander element', zei Karl hierover. 

'In 2050 zal fosfor schaars worden. De afgelopen 200 jaar hebben we het grootste deel van de fosfor op aarde al gebruikt. Alleen in Noord-Afrika zijn nog grote hoeveelheden te vinden en dan met name in Marokko en Algerije.' De fosfaatreserves in Marokko zijn de grootste ter wereld en omvat bijna 75% van de wereldwijde reserves, weet US Geological Survey. 

Oorlog De oceanograaf schetst vervolgens een duister beeld over de toekomst. Volgens hem zal er vroeg of laat oorlog worden gevoerd om de kleine reserves fosfaat te grijpen, net zoals er oorlogen gevoerd zijn voor olie. In de nabije toekomst zal Marokko wel profiteren wegens de toenemende behoefte aan fosfaten, aldus de Balzan Prijswinnaar. 'Omdat er geen alternatieven zijn schiet de prijs omlaag als er steeds minder fosfor is. Marokko zal dan een zeer rijk land worden.'

Het Marokkaans staatsbedrijf Office Cherifien des Phosphates (OCP) is wereldwijd de grootste exporteur van fosfaten en producten die daarmee gepaard gaan zoals fosfor en agrarische meststoffen. Zonder fosfaten kunnen we de wereld niet voeden, is de algemene gedachte en daarom zijn de Marokkaanse reserves belangrijk voor de wereldwijde voedselzekerheid. 

'Landbouwproductie heeft fosfor nodig. Alle landen in de wereld hebben dit nodig. Wanneer de prijzen stijgen, kunnen alleen de rijke landen zich fosfor veroorloven voor een rijke oogst', besluit Karl. De OCP Group is in 1920 opgericht en heeft een hoofdkantoor in Casablanca. De jaarlijkse omzet bedraagt bijna 50 miljard dirham.

© Redactie 2015
marokko
fosfaat
david karl
oceanograaf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?