'Marokko is een voorbeeld voor andere landen'

marokko
20
5 feb '16
Marokko gooit hoge ogen met het megaproject rond zonne-energie en is daarmee een voorbeeld voor andere landen.

Dat zegt Segolene Royal, de Franse minister van Ecologie, Duurzame Ontwikkeling en Energie. Royal woonde de opening van Noor I door koning Mohammed VI bij. De monarch opende vol trots het eerste deel van het project gisteren in Ouarzazate. Ook gaf hij het startsein voor de bouw van Noor II en Noor III. Met dit project heeft Marokko aangetoond dat het steeds minder afhankelijk zal worden in de energiebehoefte.

En dat is nou net wat veel westerse landen najagen. 'Op basis van dit soort projecten zullen we erin slagen om verder te gaan in de strijd tegen de opwarming van de aarde', zei Royal tegen de pers na de inhuldiging. Marokko zal op den duur zelfs energie kunnen verkopen aan geïnteresseerde landen. Eerst wil het land zelf profiteren van de projecten rond groene energie.

Visionair Royal zegt dat het Marokkaans model voor groene energie op de lange termijn gericht is en roemde daarbij de visionaire capaciteiten van koning Mohammed VI. Ze merkte ook op dat Marokko en Frankrijk het in zich hebben om als leiders op te staan om Afrika verder te krijgen in de elektriciteitsbehoefte. Beide landen zouden bijvoorbeeld Afrikaanse landen kunnen helpen met technologie en kennis.

© Redactie 2016
marokko
frankrijk
groene energie
noor i
segolene royal
ouarzazate
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?