Yassin Elforkani en Jacob van der Blom onder vuur om 'gesjoemel'

algemeen
34
11 feb '16
Twee bekende moslims worden ervan verdacht te hebben gesjoemeld met geld uit het Midden-Oosten.

De twee zamelden geld in uit het Midden-Oosten voor een islamitisch fonds voor de bouw en aanschaf van moslimcentra in Nederland. Justitie in Koeweit twijfels echter over waar het geld naartoe is. Er heerst nog veel onduidelijkheid over de bestemming van ongeveer 600.000 euro. Eerst genoemde is jongerenimam en Van der Blom is onder meer voorzitter van de Blauwe Moskee en directeur van de Essalam moskee in Rotterdam. 

Gesjoemel De twee zijn ook bestuurders van Europe Trust Nederland en kwamen in het verleden ook al in opspraak. Zij kregen maandelijks geld uit Koeweit om de islam in Nederland te promoten. Later ontkenden beiden de geruchten. Uit financiële documenten blijkt wel dat de broer van Elforkani tienduizenden euro's heeft ontvangen van het fonds omdat hij werkzaamheden verrichtte. Bovendien blijkt uit mails dat onenigheden waren over betalingen aan de vrouw van Van der Blom. 

Oud-bestuursleden wijzen op hun beurt op verdachte uitgaven. Op bankafschriften is te zien dat geregeld grote bedragen van 1000 tot 2000 euro contant is opgenomen. Ook werd geld overgemaakt naar Elforkani omdat hij 'onkosten' maakte. Pasjes van de organisatie werden gebruikt voor restaurantrekeningen. Ook werden ze gebruikt om te shoppen. 

Dat er geld naar hem persoonlijk werd overgemaakt geeft Elforkani toe.  'Ik schoot vaak dingen voor. Wij hebben veel sponsors op bezoek gehad tijdens de bouw van de moskee. Dan werd alles voor ze betaald. Dat waren allemaal rechtmatige uitgaven.'

© Redactie 2016
yassin elforkani
jacob van der blom
moslims
jongerenimam
blauwe moskee
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?